Евгени Кирилов: За да се промени нещо, трябва да се променят условията
Евгени Кирилов: За да се промени нещо, трябва да се променят условията / netinfo

Групата на Зелените в Европейския парламент е преформулирала поправката в доклада за България по отношение на македонско малцинство у нас.

Текстът вече е в най-общ смисъл и в него не се настоява за признаване на македонско малцинство у нас. Това съобщи в предаването „Денят” на Дарик евронаблюдателят Евгени Кирилов.

Има ли внесени нови поправки в доклада на Джефри ван Орден? Някакви неприятни изненади за страната ни - тип да признаем македонско малцинство или пък да не строим АЕЦ "Белене"?

Започна обсъждането на доклада цялостно. Разбира се, господин Ван Орден спомена и за някои от поправките, тъй като той самият е внесъл. Аз не бих казал, че има неприятни.

Колегите от „Зелените”, които внасяха македонското малцинство са го префасонирали малко, как да го кажем йезуитски, и сега звучи така, че България трябва да изпълнява задълженията си спрямо малцинствата и да изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека най-общо. Не се споменава нищо друго.

Да обясним на слушателите ни - това нещо те обличат претенцията на отказана от страна на български съд регистрация на ОМО "Илинден" - Пирин.

Няма логика, тъй като тя е отказана на първото разглеждане на делото и ние имаме достатъчно информация, че става дума за фактологически причини. То се обжалва и всъщност не може да се нарежда на съд да прави

нещо заради това, че има дело в Европейския съд по правата на човека, тъй като поначало върви процес. Така, както е направено, то звучи прекалено общо, тъй като те разбраха, че този текст, който беше предложен, е неприемлив.

Аз мисля, че въпреки че днес тук дойдоха някакви техни представители и се мъчиха да правят пресконференции, мисля, че повечето колеги разбраха за какво става дума.

Тоест на въпроса каква е вероятността страната ни да бъде принудена от Европейския парламент да признае съществуването на македонско малцинство или да регистрира ОМО "Илинден" – Пирин вие по-скоро ми отговаряте, че това не може да се случи.

Става дума за една нормална демократична процедура за регистрация на хора, които са решили да се определят, че са някакви. Става дума за сдружение, за асоциация и т.н.

Това е европейският стандарт и аз не виждам защо ние трябва да го разширяваме в наш план, тъй като колегите даже сега разбраха колко България е чувствителна по този въпрос. Така че от тази гледна точка аз не

виждам проблеми, задължение не може.

Ние имаме независим съд, както знаете. Той си изпълнява законите и Конституцията на България и аз съм убеден, че колкото повече време минава, много по-малко внимание да отделяме на едни или други провокативни акции или да влизаме в чужди сценарии.

Добре, кажете сега по основното предложение на Джефри ван Орден, което ни вълнува, за по-гъвкава политика по отношение затварянето на блокове три и четири на АЕЦ "Козлодуй", само от зелените ли да очакваме сериозна съпротива?

Не само. Между другото събраха се двете неща наведнъж, тъй като всъщност едната поправка беше от две колежки, едната от Народната партия, другата от социалистическата за удължаване с тези осем месеца, през които се направи и проверка на безопасността.

Те се събраха сега на едно, което малко усложнява ситуацията. Аз нямам предвид дебата, който върви сега в залата, а гласуването утре. По-добре щеше да бъде да се гласуват отделно, защото аз съм убеден, че поне въпросът за гъвкавия подход щеше да остане, но да стискаме палци. Да се надяваме, че ще остане утре.

В началото на дебата Джефри ван Орден каза така, че става дума наистина да се прояви малко гъвкавост, тъй като ситуацията е сменена, настроенията в Европа по отношение на атомните централи са други, като се има предвид, че във всички случаи няма друг изход освен атомната енергия да изиграе една по-силна роля.

И в този контекст той обясни и поправката на доклада, който е внесен. Разбира се, това беше придружено и от оценки за България финални, тъй като това му е последният доклад. За драматичните промени, които са настъпили в България, да повторя тука неговите думи - драматичните промени, въпреки някои незаслужени обиди.

А да очакваме ли в хода на дебатите примерно да отпадне конкретиката на формулировката за осеммесечното отлагане? Как изобщо извън гъвкавия подход ще се детайлизира?

Аз ще повторя още веднъж. Нещата са събрани на едно място - гъвкавият подход с осемте месеца. И поради това изразих малко опасение, че той. . . или ще се гласуват и двете, т.е. ще бъдат подкрепени, или и двете ще паднат. Да се надяваме, че ще останат и двете, тъй като допълнително това, което беше предложено, може да отпадне, може да остане. Но иначе двете ще бъдат гласувани заедно.

Дали стигна до Брюксел новината за подписаното вече у нас споразумение за строеж на АЕЦ "Белене" и дали съвпадението на този акт с гласуването и обсъждането на доклада на Орден в Европарламента може да промени дебата в негативна за нас посока?

Не, не, естествено, това се знае. Мисля, че почти страна членка, нека да се наречем вече страна членка, всичко се знае между свои хора в семейството. Така че това не може да повлияе.

По-скоро има колеги, които, разбира се, ни симпатизират, но казват - сега в крайна сметка договорът е подписан. За да се промени нещо, трябва да се променят условията. А сами разбирате, има настроения в тази посока. Но ако мине, все пак, както говорехме, и когато мина през външната комисия, все пак има политическо значение, за да се започнат разговори, тъй като България е подписала, България досега не е казала, че няма да го изпълни.

Напротив, имаме изявление, че ще си изпълним задълженията, но стана дума за евентуална възможност за един преглед на безопасността още веднъж с оглед енергийната ситуация на Балканите.

Всъщност аз си спомням, че на 23-ти, когато Външната комисия одобри това предложение на Джефри ван Орден вие бяхте първият, който каза, да не изпадаме в еуфория. Важно е да уточним и за слушателите ни, че гласуването в Европейския парламент е само препоръчително за Европейската комисия, с която сме скрепили договора си за членство.

Абсолютно. Той е една така да се каже парламентът една от трите власти, едно. Но като имаме предвид, че договорът е подписан и ратифициран от всички, нещата не са прости. Политическият сигнал и политическата атмосфера за по-нататъшни стъпки може да бъде налице, но мисля, че тогава се обединихме правилно върху идеята да не изпадаме в еуфория, да не караме хората да се радват предварително.