Експерти на ЕК са проверили 20 фирми за преработка на мляко и месо
Експерти на ЕК са проверили 20 фирми за преработка на мляко и месо / netinfo

Българските предприятия за преработка на месо и мляко не отговарят на необходимите изисквания, за да изнасят продукция на европейския пазар. Това е наложило поставянето на ограничения върху износа за ЕС от български предприятия, с изключение на 61, които вече изнасят на европазара. Това каза в специално интервю за предаването „Портфейл” на Дарик говорителят на еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Маркус Киприану, Филип Тод. Той уточни, че експерти на ЕК са идвали в България и са направили инспекция на 20 български фирми в началото на декември.

Защо ЕК наложи по-строги ограничения върху износа на български месни и млечни продукти?

ЕК наскоро изпрати мисия, която да направи инспекция в България в контекста на рутинните проверки и предприсъединителния процес. Стигнахме до извода, че е необходимо да дадем транзитен период на голям брой месо и млеко производители в България, за да имат достатъчно време да се приспособят към критериите за безопасност на храните и хигиенните правила на ЕС.

Това означава ли, че 500-те български компании, производители на месо и мляко, за които се знаеше, че отговорят на критериите на ЕС, всъщност се оказват неотговарящи?

Инспекторите на комисията стигнаха до извода, че голям брой от тези структури не са готови за отговорността да работят на вътрешния европейски пазар, защото не отговорят в достатъчно голяма степен на изискванията на европейското законодателство, и съответно бе необходимо да им се даде транзитен период, в който могат да продължат да работят, но само за вътрешния пазар.

На кои критерии на ЕС не отговарят те?

Основният проблем е свързан с класификацията им. Инспекторите установиха много проблеми, свързани със структурата на тези фирми, както и със системите им за мониторинг и контрол на месните и млечни продукти.

На основата на какъв принцип бяха избрани тези 61 български фирми, които имат правото да изнасят?

Комисията предложи, а страните – членки се съгласиха, че фирмите производители на месо и мляко, които в момента имат право да изнасят в страните от ЕС, отговорят на критериите на ЕС, след като така или иначе са получили право да изнасят продукция. Останалите остават под наблюдение и когато са способни да гарантират, че могат да се съобразят със стандартите на ЕС и това е потвърдено от ЕК, те ще бъдат добавени към списъка на компаниите, които могат да изнасят за ЕС. Когато определена фирма гарантира, че може да се съобрази с европейските стандарти, те ще бъдат добавени към списъка с компании, които изнасят за ЕС.

Млекопроизводителите в България обявиха, че основната критика на ЕС към тях – че използват ресурси от други държави, не са верни. Откъде идва това противоречие?

Загрижеността най-вече е по отношение на структурните проблеми, заради които разделението на продуктите за вътрешния пазар и пазара на ЕС, не е достатъчно добре гарантирано, както не е достатъчно добре гарантиран и контролът върху качеството.

Как бихте отговорили на твърденията, че ЕС е отстъпил пред исканията на Русия, която обяви, че няма да внася продукти от ЕС, ако на български фирми бъде разрешено да изнасят на европейския пазар?

Това е напълно погрешно. Мерките на ЕК не са свързани с руските заплахи. Те щяха да бъдат взети така или иначе. Комисията не би могла да пренебрегне изводите на инспекторите си, според които ситуацията не е такава , каквато бихме искали да бъде.

И по тази причина ЕК няма друг избор освен да наложи ограничителни мерки , за да гарантира, че след разширяването, стандартите за безопасност и качество на храните, на които в момента разчитат гражданите на ЕС, остават същите. И съответно не можем да позволим на продукти и фирми, които отговарят на изискванията на ЕС, да участват в търговията, в рамките на общността. Това е единствената причина да приемем тези ограничителни мерки.

Кога инспекторите посетиха България и за какъв период от време?

От края на ноември до началото на декември.

Как точно беше извършена проверката на българските фирми от тяхна страна?

Целта на инспекцията не е основно да се проверят фирмите, а по – скоро контролът от страна на българските власти. Мисля, че нашите представители са инспектирали всичко на всичко 20 фирми, като част от контрола на проверките, направени от българските власти. В резултат на тези проверки решихме , че е необходимо да дадем на българските власти транзитен период, за да се позволи на тези фирми да достигнат стандартите на ЕС.