Ед. Стойчев: Потребителската кошница ни излиза доста по-скъпичка в сравнение с година по-рано
Ед. Стойчев: Потребителската кошница ни излиза доста по-скъпичка в сравнение с година по-рано / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Марта Младенова с председателя на ДКСТ Едуард Стойчев
56213
Интервю на Марта Младенова с председателя на ДКСТ Едуард Стойчев
  • Интервю на Марта Младенова с председателя на ДКСТ Едуард Стойчев

Изненадващ скок от 9% на цените на основните хранителни продукти е отчетен в началото на септември спрямо началото на август, съобщи в интервю за Дарик председателят на държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Дори голяма част от плодовете и зеленчуците, които традиционно през лятото поевтиняват, са задържали и дори увеличили цените си. Олиото, яйцата и млечните продукти също са нагоре.

Още по-драстични са данните на годишна база - парниковите домати са скочили със 108% за една година, а доматите, брани от полето - с цели 111%. При краставиците скокът е с близо 70%. Единствено сериозно поевтиняване отбелязва чесънът - с 30%. Ето какво още каза пред Дарик Едуард Стойчев:

Учудващо индексът на тържищните цени в края на юли и началото на август вместо да продължи да пада надолу, рязко обърна своята траектория и тръгна нагоре, като само за месец от началото на август до началото на септември отбеляза ръст от 8,85%. Очаквах поскъпване на хранителните продукти средно между 6 и 8 на сто, като не бях взел предвид, че ще има много драстично поскъпване на българските зеленчуци най-вече. Плодовете пак са поскъпнали, но не чак толкова.

Изненадата идва при доматите и краставиците неочаквано, защото други години август месец земеделските производители обръщат обратно медала, изхвърлят продукция по улиците, блокират шосетата, хвърлят дини и домати, като твърдят, че държавата не прави нищо, за да могат те да си продават продукцията по-скъпо, а я продават за 20 стотинки на кило.

Обективните причини са следните. Първо, сезонът закъсня, измести се с един месец. Поради дългата зима разсадът беше сложен в парниците, съответно беше изнесен на полето с 20 до 25 дни по-късно, та затова имаше и тази криза за парниковите домати, май месец говорихме това, бяха стигнали цена от 2-3 лв., което беше ненормална цена, нормалната е 1-1,20 лв.

Втората причина е, че сезонът пък обратното, още повече се скъси заради голямата суша и невъзможността на земеделските производители в голямата си част да поливат, те гледат да оберат всичко, що могат да изкарат от полето, да го продадат и да приключат със сагата „поле и производство". Хората, което имат поливно земеделие, а те не са много, в момента поливането им се отрази страшно зле. Новите сметки за ток, защото знаете, че в началото на сезона токът скочи с 13% за населението, но не трябва да забравяме, че той скочи с 16% за бизнеса, така че всички помпи, които работят на трифазен ток, а това е токът, който поскъпна с 16%, доста се оскъпиха сметките, а да не говорим, че в по-недостъпните места, повечето са такива - далеч от електроенергия, далеч от населени места, там се полива с помпи на бензин или нафта. Тези, които имат поливно земеделие, ще отчетат една много качествена продукция, защото заради атмосферните условия през лятото, всички, които успяха да полеят, ще имат скъпа, но много качествена продукция.

Третата причина за мен е, скоро слушах нашите уважавани много от мен преработватели, че цените в страната все още за разлика от Европейския съюз остават на ниски нива по простата причина, че имаме много слабо потребление, а много голяма конкуренция в бранша. Бях съгласен с тях до преди шест месеца.

Сега заради кризата толкаво много фирми предпочетоха да затворят, за да не плащат осигуровки, заплати, че според мен играчите на пазара се разредиха и тези, които оцеляха, а явно оцеляха най-добрите и най-пригодените, всъщност на тях им се разтвори полето на действие и те в момента, за да могат да оцелеят, допълнително вдигнаха просто цените - увеличиха си печалбата за разлика от обема, което никога не е било добро. Но пазарната икономика е такава - или разчиташ на много голям обем продажби с много малка печалба или другият вариант е когато продажбите се свият, да разчиташ на по-голяма надценка, за да можеш да оцелееш.

Как вървят цените на яйцата месото и млечните продукти?

Цените на яйцата, месото, млечните продукти, говорейки месец за месец, т.е. от преди два месеца насам леко поскъпват, но ако говорим за графиката за месец август 2011-а и август 2012-а поевтиняват. Това е псевдопоевтиняване по простата причина, че в миналогодишния период те много надцениха своята себестойност, много поскъпнаха тогава и сега, в момента търсейки равновесното положение, търсейки си пазарната ниша, поевтиняват.

Ако направим сметката за цялата потребителска кошница, за цялата минала година, защото Вие казахте, че спрямо миналата година месото и млякото са по-евтини, а зеленчуците как бяха? Защото хората го усещат по джоба си, когато си купуват хляб, мляко и краставици?

Не искам да лъжа хората. Гледайки графиката, за една година голяма част от плодовете и зеленчуците са между 7 и 111% по-скъпи, което всъщност даде най-изненадващия резултат върху индекса на цените, защото той се формира на базата на определена кошница от продукти и основните задържат, слава Богу, своите стойности и са поскъпнали от 2 до 6% на годишна база, което не е толкова фатално. А ако погледнем графиката, захарта на годишна база е със 7,5% по-евтина, оризът е с 13% по-евтин, кашкавалът - с 6% и примерно кренвирши и малотрайни колбаси също, но дотук свършва списъкът. Най-голямото поевтиняване на годишна база бележи чесънът, но това е смехотворно, защото колко чесън ползваме ние и колко се отразява върху потребителската кошница?! За любопитен факт ще кажа, че чесънът на годишна база е поевтинял с 30%, но пък яйцата са с 30% по-скъпи, фасулът - с 20%, плодове и зеленчуци - от 7 до 100%. Така че най-общо погледнато потребителската кошница на нас, като граждани, е доста по-скъпа спрямо миналата година, но това не е толкова фатално, защото храните се движат синусоидално - ту поскъпват, ту поевтиняват.

Това, че правителството се договори с част от фирмите да замразят основни хранителни стоки за три месеца, повлияя ли пазарът?

Не повлияя на пазара. Най-големите резерви, както беше казано, след като беше наложен мораториумът, това излезе от големите вериги магазини, които казаха, че са си направили сметката и ще компенсират. Не! Голямата надценка е в големите вериги магазини, които имат много сериозни методи, разполагайки с прекомерна пазарна сила и те задушават и мъчат българските преработватели, производители и вносители. Там е акумулиран резервът. В момента, в зависимост от това какви са хранителните стоки, които се продават в нашите големи вериги магазини, с различни методи им се изстискват до 48% отстъпка от базовата цена, която е дадена от производителя.

Прави впечатление, че в търговските вериги има един вид мляко със замразена цена, а останалите не са.

Да, това е така и такава беше уговорката. Те казаха, че те ще фиксират цените на български стоки и оттам може би ще дойде проблемът, защото много хора казаха, че в момента, в който изтече този договорен мораториум, това ще удари върху българския производител. И знаете ли как ще го удари? Няма да го удари в смисъла, че веригата магазини ще му каже, че досега са му плащали досега фиксирано три месеца на фиксирани цени, а отсега нататък ще му плащат по-евтино и да го съборят, а тихомълком на пазара ще са се настанили други играчи и в момента, в който изтече мораториумът, а той ще изтече в края на годината, а те до 15 януари правят договори, защото договорите с веригите, без значение, че ти си платил една входна такса, която е страшно дебела и, която изисква много средства, те са еднократно, потъват и са невъзвръщаеми, се предоговарят условията всяка година през януари и ви гарантирам, че ако нещо лошо се случи с българските производители след този мораториум, то ще бъде точно това. Догодина, януари месец, те ще им кажат: „Абе, хора, поглеждайки статистиката назад, последните няколко месеца вашите продукти не се търгуваха много добре, не искаме да работим повече с вас, намерили сме си намерили други".