Димитров: Въпросът за обезщетение за спрения газ е за бъдещето
Димитров: Въпросът за обезщетение за спрения газ е за бъдещето / снимка: Министерски съвет

Находището за газ в Чирен покрива в най-добрия случай една трета от нуждите на България и затова се налага „Лукойл” да достави мазут за топлофикациите, за да могат да работят с него. Това заяви в интервю за Дарик министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров преди да започне оперативното заседание при премиера заради създалата се ситуация. Ето какво още каза министър Димитров:

Знаете, че в 3.00 ч през нощта е прекратено подаването на газ на практика към Балканите, тъй като е спрян и транзитът за Турция, Гърция, Македония и подаването на газ за България. Това създава особена ситуация в България. Увеличен е добивът на газ от хранилището в Чирен, доколкото това е възможно, но той покрива в добрия случай около една трета от потребностите на България. Това означава, че другите две трети трябва да бъдат ограничени или заменени с алтернативни горива. Направихме връзка с ръководството на „Лукойл”, те предоставят наличните количества от мазут. Извозването на практика може да започне веднага, така че топлофикациите там, където това е възможно, максимално бързо да минат на алтернативно гориво.

И се доуточняват критичните минимуми за индустриални и други обекти, които биха застрашили тяхното съществуване и тяхното бъдеще, така че да не се пада под този минимум.

Налага ли се предприятия да спрат да работят, за да се ограничи потреблението?

Тези, които биха могли да спрат производство, това е разумният подход за момента, тъй като разбирате, че не бива да спираме топлофикациите, за да не се минава на електричество, което пък може да застраши електроенергийната система. Поддържат се контакти с всички големи потребители, работи непрекъснато оперативният щаб, ще направим всичко възможно да бъде ограничено това влияние. Разбира се, големият отговор се чака от разговорите в Русия и Украйна. Нашата информация е, че преговорите продължават. Иначе предварителни позитивни очаквания, някъде рано сутринта да са приключили с позитивен резултат, засега нямаме информация да са приключили и да е постигнато споразумение.

Въпреки този руско-украински спор, в крайна сметка „Газпром” е този, който не си изпълнява договора в случая с България. Можем ли да поискаме от тях някакво обезщетение за щетите, които понасяме в момента или пък в крайна сметка да се обърнем към някакъв съд?

Нашите договори не са конкретно с „Газпром”. Знаете, че има две фирми посредници, през които се минава. Това е и важна крачка, но това е крачка за далечното бъдеще. Засега ни интересува да бъде осигурено функционирането на икономиката и животът на хората. Така че този въпрос може да се изяснява от юристите в бъдеще, да не слагаме сега ударението върху него.

От опозицията вече поискаха да се тръгне към предоговаряне на договора за доставка на газ с „Газпром”. Има ли такава възможност в момента?

Винаги се работи от някакви безкрайни абстракции. Знаете какви жестоки атаки имаше срещу „Южен поток”. Ако сега този газопровод го имаше, България нямаше да е в това състояние. И сега, в ситуацията, в която няма изобщо газ, когато върви газовата война между Русия и Украйна, да се повдига пак въпросът „дайте да предоговорим договорите”, меко казано е несериозно и безотговорно и за много се надявам в момента българската опозиция да разбере, че проблем има България и българите, а не правителството и да спрат тези антибългарски инициативи.

Наличните количества от мазут, които имаме ще стигнат ли като алтернативен вариант и за колко време?

Това отново зависи от това колко газ ще се потребява. Като правила ще се прави микс между газ и мазут. Сутринта проведох разговори с ръководството на „Лукойл”, уточнихме какви ще са количествата. Те веднага започват да предоставят мазут с приоритет за топлофикациите. Ще произвеждат през близките дни и през този месец, така че прави се всичко възможно да има алтернативен източник.