Депозитът ще запази своята атрактивност
Депозитът ще запази своята атрактивност / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депозитът ще запази своята атрактивност
60335
Депозитът ще запази своята атрактивност
  • Депозитът ще запази своята атрактивност

Новият данък върху лихвите по срочните депозити вероятно ще накара банките да увеличат минимално лихвите по останалите спестовни продукти, които остават извън обхвата на налога. В интервю за Дарик изпълнителният директор на една от водещите банки у нас Петя Димитрова прогнозира, че това увеличение ще е „в рамкитe на нормалното", но предпочете да не влиза в по-голяма конкретика. Димитрова потвърди тенденцията, че лихвите по срочните депозити и по кредитите ще вървят надолу. Според нея цената на ипотечните кредити вече е достигнала предкризисните нива, което донякъде е подкрепено и от възможностите заради новия данък хората да потърсят друг тип инвестиция - например в имот. Ето какво още каза Димитрова пред Дарик:

Наскоро излезе анализ, според който лихвите по депозитите ще достигнат предкризисните си нива. Вие споделяте ли едно такова виждане?

Определено тенденцията е надолу. Това го виждаме в последните няколко години определено тенденцията да продължи да бъде надолу. Това какви точно ще бъдат нивата, ще определи само пазарът. Надали има човек или анализатор, който би могъл да каже точна цифра. Факт е, че банките много преструктурираха, много направиха техните и системи, и модели по-ефективни и смятам, че това ще продължи и лихвите наистина ще падат надолу.

Това, че от началото на годината се облагат лихвите по срочните депозити, ще преструктурира ли, да го наречем така, продуктите, които предлагат банките?

Първо, на депозитите в България и въобще принципно в цял свят няма алтернатива, която да е съизмерима. Разбира се, че има най-различни видове и форми, под които човек би могъл да инвестира, но аз смятам, че в днешната ситуация депозитът надали би бил изместен от каквото и да е. Различните форми, да, убедена съм, че ще има и продукти, и форми, които са по-добри и които биха могли наистина да бъдат по-атрактивни, но някакви кардинални промени или някакви огромни разлики не смятам, че ще се получат. Плюс това, данъкът в България не е толкова голям, сравнен с повечето страни, така че смятам, че те ще запазят своята атрактивност. Разбира се, банките ще бъдат иновативни в рамките на закона.

А можем ли да очакваме по някои от тези продукти, да речем спестовните сметки, да има мъничко покачване на лихвите, именно за да станат малко по-атрактивни?

Само в рамките на нормалното. Не с някакви абсолютни маржове или големи амплитуди, не, по-скоро в рамките на нормалното и пазарното.

Какви са очакванията ви за кредитния пазар? Ще продължат ли да речем ипотечните кредити да бъдат водещи при потребителското кредитиране?

Аз смятам, че пазарът така е структуриран, че кредитите в България вие виждате, че има ако не ръст, то лек ръст навсякъде, но поне тенденцията за намаляване приключи. Разбира се, че както потребителските, така и ипотечните, и корпоративните ще продължат да бъдат атрактивни. Смятам, че, разбира се, в тази ситуация, в която сме в момента, ние виждаме и усилията, които се правят в Европа, и смятам, че общо взето започва да има позитивно отношение, позитивни икономически сигнали. И се надяваме, че това ще продължи в тази посока, което означава, че ръстът на кредитиране ще се засили, не само в ипотечните, но и в останалите сегменти. Разбира се, ипотечните кредити от една страна, може би може да имат лек превес именно поради този данък на депозитите и поради това, че пазарът започва да се стабилизира, би имало хора, които да искат отново да инвестират. Вие виждате много анализи и статии излязоха, че пазарът на имоти отново ще се възроди, разбира се, нито с темповете, нито с това, което беше, но въпреки това да има някаква положителна тенденция. Но не смятам, че ще има някакви големи различия от това, което беше през миналата година.

Спадът на лихвите по депозити ще продължи ли да бъде доста изпреварващ от спада на лихвите по кредити?

Аз не смятам, че едното изпреварва другото. Смятам, че тенденцията е плавна и се вижда, че е плавна. Тоест няма пак нито големи амплитуди, нито големи маржове, нито огромни разлики. Тенденцията е плавно да се върви надолу и тя наистина е такава. Смятам, че и в кредитите също ще се наблюдава намаление. Вие виждате при ипотечните се върнахме на нивата от 2008 година, така че смятам, че тази тенденция ще продължи. Как се формира лихвата? Тя не е базирана на някакви модели извън нормалното или пък.... Всичко е базирано на икономическа логика и в зависимост от това какъв рисков профил има дадената страна и как дадената страна може да излезе на пазарите да вземе финансиране. Тоест това сравнение, което се направи, не може да се сравнява рискът на България с риска на Дания или Германия. Няма база за сравнение. Това е все едно да започнем да сравняваме всичко. Тоест от тази гледна точка това е тенденцията - всички банки се стремят да бъдат ефективни и да пренасят всичко това, което могат да спестят, към клиентите си.

А бизнес кредитирането ще се раздвижи ли?

Искрено се надявам. Но това, че хората все пак възприеха този консерватизъм и песимизъм, разбира се, повлия на всичко, не само на кредитирането, а на покупателната способност, на потреблението. И сега всички се стремим да увеличим и потребление, и покупателна способност и съответно кредитирането. Но банките следват икономиката, те не са пред икономиката. Тоест ние трябва да можем да увеличим потреблението в страната, това хората наистина да имат желанието да потребяват и едното следва другото - ще се увеличи и кредитирането. Аз съм положително настроена.

А оптимизмът ви подкрепен ли е за увеличаване или в най-добрия случай стабилизиране на безработицата на това високо ниво?

Това е един много сериозен показател. Вие виждате какви са цифрите в Европа. Надявам се искрено, че правителствата в Европа ще обърнат внимание. Вие видяхте какво стана в САЩ и какво значение се обърна само и само да могат да подкрепят това потребление. Смятам, че и в Европа това разбиране вече е започнало. Тоест те наистина ще се стремят и смятам, че и нашето правителство би трябвало. Вие виждате последните изказвания и анализи са именно в тази посока, защото това в днешния момент, когато много от компаниите вече преструктурираха, станаха по-ефективни, намалиха разходите, сега вече ключът е потреблението да се стимулира по всякакъв възможен начин, което автоматически ще намали безработицата. Когато ти стимулираш бизнеса и той наема повече хора, разкрива работни места, инвестира - това е начинът.