Д-р Цв. Райчинов: Питаме НЗОК защо са по-малко  направленията, да не би да са намалели болните
Д-р Цв. Райчинов: Питаме НЗОК защо са по-малко направленията, да не би да са намалели болните / netinfo

Между 8 и 12 процента е намалението в броя на направленията, с които разполагат личните лекари за второто тримесечие на годината. Това сочат данните на Българския лекарски съюз. В интервю за предаването на Дарик „Междуредие" председателят на съюза д-р Цветан Райчинов обяви, че орязването на направленията при специалистите е по-голямо - там намалението било от 25 до 35 на сто.

В петък в ефира на Дарик лекари специалисти алармираха, че правят прегледи на вересия като записват в тефтери пациентите без направления и след това чакат да им бъде донесен документ. Същият ден служебният здравен министър проф. Николай Петров обяви в Бургас, че е разпоредил проверка има ли недостиг на талони, в какъв обем и за кои точно направления.

Каква е информацията в Българския лекарски съюз?

В събота имахме заседание на управителния и националния съвет и успяхме да обобщим информацията от страната. Към момента спрямо предходното тримесечие и миналата година при семейните лекари стандартите са намалени с между 8 и 12 на сто, при специалистите от доболничната помощ този процент е от 25 до 35 на сто. Пратили сме писмо до НЗОК миналата седмица, сега засега никакъв отговор. Днес изпратихме повторно писмо кое налага тези намаления, каква е обективната причина, да не би случайно да са намалели болните в страната или нуждаещите се от диагноза, преглед, лечение и така нататък, защото такава информация ние нямаме. Но мисля, че това е продължение на своеволията на здравната каса.

Тези данни са на база неотчетените или заявените.

Отчетените и получените като регулативен стандарт или най-точно казано лимит за това тримесечие - това, което районните каси са разпределили към изпълнителите. И чух от доктор Цеков едно изявление, че видиш ли направленията не били изцяло ползвани, защото той отчел през първото тримесечие 95 процента и пет процента неразходвани. Това само показва, че той не е наясно какво се случва в касата. Между 5 и 10 на сто от направленията винаги се губят поради това, че пациентите не ги използват, просто самите пациенти не отиват при специалист или да си направят назначените им изследвания. И в този смисъл ако те бяха разпределили 80 на сто, изпълнението сигурно щеше да бъде 75 на сто. И тогава да отчетат 25 на сто излишък на направления. Просто непознаване на системата.

Тези данни, които вие в събота се успели да съберете и обобщите, са за второто тримесечие.

Да, да, като процент намаление за второто тримесечие.

Здравният министър обяви в петък, че е разпоредил проверка за направленията за специалисти, но смята, че има някакво недоразумение, защото от касата го уверяват, че проблем няма. Къде е истината, как точно може да бъде засечено това?

Аз ви казах. Данните, които дава доктор Цеков, са абсолютно манипулирани. И в касата сигурно също. А и кой каква проверка и какво от това, след като как ще разпореди министър на касата не ми е ясно. Няма как.

Аз се опитах да открия представители на сдружението на общопрактикуващите лекари, но уви, те са ангажирани, все пак основният им дълг е към пациентите и тях трябва да преглеждат. Въпросът е какво и как може да бъде...

Те и едва ли разполагат с такива обобщени данни, каквито имаме ние за страната и цялото здравеопазване. Единствено засега като че ли вървят така и поне такива бяха данните, които ни дадоха колегите от страната, че в болниците всичко се плаща редовно и навреме. Но в доболничната помощ рестрикцията е повече от сериозна. И вероятно това е и причината за тази рестрикция - да се правят икономии с оглед на другите сектори - болнична помощ или лекарства, ако възникнат нужди, да се заплащат за сметка на единия дял. Но ние сме скачени съдове. Това води до липса или недостатъчна диагностика и подготовка в доболничната сектор, оттам отива в скъпия болничен. Такава икономия е твърде криворазбрана.

Вярно е, че това доста ощетява пациента, а от там насетне оскъпява и лечението му.

Абсолютно. Това са просто ненужни и излишни мерки, но затова казвам: единственото спасение към момента, тъй като няма парламент, е да се смени съставът на Надзорния съвет, за да отидат там компетентни хора, които да контролират наистина касата и действията на нейния управител. В противен случай не виждам как нещата биха могли да се подобрят.

Сега към Надзорния съвет отправяте поглед.

То няма друга институция, която би могла да бъде полезна на този етап.

Ако не греша, в края на февруари имаше заседание на касата тъкмо във връзка с направленията и тази опция за надхвърляне на лимита. Какво и как не се решава като хората, та този проблем току изскача, напоследък все по-често.

Да ви кажа, аз публично оповестени решения от този Надзорен съвет на НЗОК не съм видял. Ако има някъде или сте видели вие, ще бъда доволен да получа някаква информация. Но към момента такава не е предоставена. И продължаваме да не получаваме, въпреки че ние се партньор по договора, тъй като независимо че тази година не е подписан договор, действа миналогодишният. И всички задължения на страните са налични. Въпросът е дали се изпълняват и дали има институция, която би могла да принуди едната страна да върши своята работа според изискванията на закона.

Казахте, че сте изпратили писмо до касата...

До касата. Няма смисъл да занимаваме здравния министър. Такива данни аз се съмнявам, че касата му изпраща или най-малкото, че праща обективни данни.

Е, каза, че е разпоредил проверка. Може би пък нещо ще изскочи там, както за начина на разпределение на тези направления, може би и читав анализ кои точно направления не достигат, защото и това е важно.

Да се надяваме. Аз не знам кой е този орган, освен „Медицински одит", който би могъл да извърши такава проверка, но това са по-скоро технически неща и би трябвало и наши експерти да са включени, за да се установи доколко наистина това разпределение е обективно.

Това намаление за второто тримесечие е доста сериозно, а ние сме едва в първата част на това второ тримесечие. Какво прогнозирате, че ще се случи? Отново ще видим тези табелки на вратите на личните лекари. Някои от тях вече не ги махат просто, те си стоят там постоянно.

Така е, защото хората са в безизходица. Но няма лекар, на който това да му харесва или да го приема за нормално. Това е пречка за нормалната работа на колегите и въобще за здравеопазването в страната. Вие казахте в началото - изкуствена и необоснована пречка за достъп.

Колегите ви търсят начини, щом правят и тефтери, в които записват.

Те и пациентите търсят начини, но при положение че са здравноосигурени хората да трябва да плащат и за това, за да стигнат до специалист или да си направят изследвания, не знам кой все пак трябва да потърси отговорност на тази каса, която е обществена и по право принадлежи на пациентите най-вече. И никой не се интересува как касата разполага с техните пари, защо ги икономисва, къде ги прибира, къде ги слага, какво ги прави. Има ли някой който може да каже в момента какво се случва с парите на здравноосигурените. Появява се доктор Цеков и казва „Всичко е наред, всичко е много добре, ние проблеми нямаме". Цифра от него не чуваме. Освен една, която е лъжлива. Просто се използва ситуацията, без да се обясни на хората, че тази цифра се получава по твърде изкуствен начин.

Касата се оказва един от големите монополисти в страната...

Така е, но не това, че е монопол, е толкова страшно, а това, че този монопол в момента е безнадзорен. Това е проблемът с касата: че няма регулация, няма публичност, няма прозрачност, няма наблюдение. Няма кой да провери и извади данните наяве. И продължавам да се учудвам и на търпението на хората. Внасят си всеки месец доброволно парите, някой им ги прибира и им казва „Хубаво, платихте си за здраве, дали ще го получите ще видим, надали, но продължавайте да плащате, а ние с вашите пари ще боравим както намерим за добре".

Ами хората май не виждат какво могат да направят, освен да отидат да протестират пред здравната каса.

Ама и това да е. Иначе в противен случай просто се съгласяваме да ни крадат, буквално, или поне най-малкото, да не използвам толкова силни думи, но да не сме наясно как някой борави с нашите пари.

Логично особено в предизборна ситуация и сега особено със служебната власт спряхте лекарските протести. Сега сме в една такава ситуация, в която всеки дава залози и обещания преди изборите.

Искам да ви кажа, че националният съвет категорично потвърди в събота искането за оставка и освобождаване на доктор Цеков. И това ще бъде първото, което ще внесем веднага, щом има сформиран парламент, независимо кои партийни сили са вътре, кои депутати и така нататък. И второто, което потвърди националният съвет, е, че категорично искаме смяна на надзорния съвет на касата и хора, които са първо, подготвени и второ, с чисто име, тоест ще гарантират публичността и достъпността на тази институция.

Чувате ли дотук освен ясни заявки и, разбира се, ясни стъпки от страна на политическите сили в рамките на предизборната кампания за онова, което трябва да се свърши в предизборната кампания от следващата българска власт. Очертайте в три-четири пункта онова, което ние от години говорим за нуждата от реформа там, онези най-важни решения, без които здравеопазването няма да излезе от кризата.

Тези неща са заложени в договора, който предлагаме за подписване на партиите през следващия управленски мандат. В него се съдържат тези основни искания и слава богу като че ли има вече светлина и като че ли наистина повечето партии са разбрали, че здравеопазването е сектор, в който експерименти не могат да се правят. А трябва да има ясни правила и действия. Основните точки са стратегия 2014-2020, изработена от всички заинтересовани институции, публична, прозрачна. Гарантиране на средствата, които се внасят за здравни осигуровки - да бъде гарантирано първо, че ще се внасят и второ, че ще се ползват само за това, а не за други цели и нужди, както беше досега. И другото важно е специализацията на лекарите, договорното начало и неговото гарантирано съхранение, запазване на модела, постепенна демонополизация на касата, защото тя няма как да се случи изведнъж. Това са нещата, които ние очакваме от партиите да проведат като здравна политика, а не партийни боричкания и дрънканици в зависимост от това кой е на власт и кой е опозиция и това да е причина едно или друго хубаво нещо в здравеопазването да не се случва. Това е сфера, в която трябва да има консенсус. Важно е за цялата нация.