Чрез газа Русия демонстрира едно ново оръжие пред Европа
Чрез газа Русия демонстрира едно ново оръжие пред Европа / Sofia Photo Agency
Посланикът на Украйна в България Виктор Калник в "Седмицата" на Дарик радио.

Какво е актуалното положение? Наистина ли до часове ще тръгне газът за Европа, както предположи руският посланик?

Аз мисля, че това е предварително планирана операция с известни дати и протичаща по известен сценарий. Кажете ни как оценявате, действително ли преговорите за цената на газа и за цената на транзита да става през лятото например? Украйна и Руската федерация в продължение на 17 години се учат как да формират цените. Както винаги става така, че периодът, в който протича тоя процес, е по време на най-големите студове, на Коледа. Сега работата не е в Украйна. Няма икономически въпроси, главните са политическите въпроси. Това не беше една демонстрация за Украйна, по-скоро това беше демонстрация на един нов вид оръжие за Европа. Ето защо аз съм оптимист и на вашия въпрос отговарям, трябва да очакваме скорото включване на подаването на руска газ в ЕС. Що се отнася до газа за Украйна, рано е да се чака краят на преговорите.

Кой спря газа? Вие ли завъртяхте крановете на изходите от украинска територия?

Отличен въпрос. Всичките станции, всичките кранове са на територията на Руската федерация по входните линии. Те са 6 линии. Ето защо измервателната апаратура и крановете са на руска територия. Експертите, които пристигнаха в Украйна от ЕС, видяха, че ще трябва да посетят всичките 6 направления, да отидат в Русия, а там трябваше и визи, и трудности с визите. Украйна технически не може да затвори крановете.

Чакайте, на границата с Румъния, на границата с Румъния вие нямате ли кран и да го завъртите, и да напълните тръбата в руска територия, през цялата ваша територия?

Аз ви казах за входа на газа. Русия обвини Украйна за това, че Украйна е прекратила подаването на газа на входа. Ние нямаме техническа възможност на входа да направим това.

А на изхода?

А на изхода, да, всички точки са на украинска територия. Но, ако газът не идва до територията на Украйна, няма го по газовите тръби, в тръбопровода, там трябва да има определено налягане, там го няма, по всичките шест направления, по които газът стига до ЕС.

Със сигурност слушателите ни се объркаха. Руският посланик каза, че вие сте завъртели крановете на изходите от Украйна. Сега вие като украински посланик казвате, че руснаците са завъртели крановете на входа. Е как ще разберем какво е станало?

При нас на 6 януари беше комисия от ЕС. Тя всичко провери, данните за входа, за постъпването на газ в Украйна, насоките му, посоките му към Европа, тъй че тази комисия е отбелязала, че Украйна е действала в рамките на енергийната харта и няма никакви основания към Украйна да се предявяват искания относно нарушаване на енергийната харта.

Краде ли руски газ Украйна?

Нито един кубически метър газ, природен газ, който постъпва от Руската федерация за Европа, Украйна не е откраднала. Това е заявление на президента на Украйна Виктор Юшченко, това е заявлението на премиера на Украйна и в краен случай, ако има някакви технически грешки от 5-10 процента, тези въпроси могат да бъдат по договор решени в определени арбитражни съдилища. Това е записано в договора. Но Украйна нито един кубически метър газ не е откраднала.

В кой договор е записано? Нали точно Украйна твърди, че договорът за транзит е невалиден.

Това не мога да кажа. Договорът си действа. Условията по договора Украйна изпълнява. Освен това президентът на Украйна каза, че Украйна ще изпълнява дотогава, докато страните не се договорят ясно, условията, които съществуваха през декември миналата година.

Тоест, ако Украйна не се разбере за собствените си покупки на газ, няма да спира транзитът.

Ние разделихме тези въпроси в две групи. Ако има газ за европейските потребители на границата, той в същите размери, по писмено нареждане от Руската федерация, ще бъде доставен в тези 6 станции в обеми и в срокове, които са посочени в указанията на Руската федерация, по-точно на "Газпром".

Откъде накъде, Ваше превъзходителство, Украйна ще плаща за газа 179 долара и половина, а България 440?

Отговарям. Украйна получава една такава преференциална цена. Тя и трябва да бъде различна от цената в България поради дължината на транзита. До България има още 15 участъка по 100 километра, от границата между Руската федерация и Украйна до българската граница. Вие разгледайте условно вашата цена 450 и извадете стойността на транзита.

Нали връзка няма? Нали транзитът си се плаща по 1.70 долара за 100 км. Сега Украйна иска между 2 и 3 долара, се водят спорове. Това каква връзка има с цената на самия газ?

Искам директно да ви кажа, че Украйна е привърженик на пазарните цени, не на политическите. Ние подписахме такъв меморандум с правителството на Руската федерация и ние настояваме и цената за транзита също да бъде пазарна, европейска. Казах ви колко струва транзитът сега. Днес ние дотираме Руската федерация и ползваме цена за транзита долар 60 цента за 100 км, за 1 000 куб. метра, а в Европа тази цена варира от 3.5 до 6 долара за 100 километра, за 1 000 куб. метра.

Тоест Украйна е готова да плаща 600 долара за кубически метър, колкото плащат някои западноевропейски държави, ако получава 6 долара за транзит.

Украйна е готова да използва пазарни цени за газа и съответно пазарните цени за транзита.

Правилно ли е това, което ви попитах обаче, че сте готови да платите най-високата цена за газ в Европа, ако получите и най-високата цена за транзит?

Да, Украйна е готова за това. Има заявление на украинския президент. За това говорят и документите, подписани между Украйна и Руската федерация.

Според руския президент Медведев обаче Украйна продава на вътрешния пазар газа, който купува по 180 долара, по 300 и тази печалба украинските политици използват за политически цели.

Не трябва да смесваме митовете с реалността. Работата е там, че предприятията, нашите, имат преки контакти с украинските структури, а също имат договорни отношения директно с "Газпром". Аз ще говоря за отношенията на тези субекти с нашите държавни структури. Действително ние получаваме газ не от руския "Газпром", а получаваме газта от фирмата "РосУкрЕнерго". Това е посредническа фирма, в която уставният капитал 50 процента е на Украйна и 50 процента е на "Газпром". Ето защо искам да кажа, че тук политиката е такава, към цената, която на границата е 179 долара, се добавят транспортните услуги до крайния потребител, както става и в България, добавят се разходите във връзка с цените на дребно и се формира една нова цена, но имаме още един недостатък - цената за населението е много по-малка от тези 179 долара. Ето защо правителството взе решение част от разходите, формиращи тази разлика от 50 долара за населението и 179 долара за вносния газ, частта. . . една част от тези разходи се поема от производствените консуматори. Това не е пазарна формула. Ето защо и тук има въпрос - населението на Украйна получава газ по преференциална цена, във връзка с това бремето се прехвърля върху производствените потребители. Ние осъзнато усложняваме живота на производствените предприятия. Ето защо, разбира се, в плановете на правителството е предвидено да се приближи цената на дребно за населението към цените, по които Украйна получава газа. Имаме още един проблем. Имаме още трета цена на газ собствено производство.

Вие искате да станете член на ЕС, нали?

Абсолютно.

Както и в НАТО.

Така.

Готови ли сте да не играете двойна игра с руснаците и да купувате газа на цените, на които го правят французите, германците, и българите вече сме близо до тази цена?

Искам да кажа, че Украйна има основен международен приоритет в международната си политика, това е евроинтеграцията и намерение за влизане в НАТО. Този подход се подкрепя от близо 70 процента от населението. Украинците и в документите, и лидерите на нашата страна, и президентът, и премиерът, и председателят на парламента, заявиха, че Украйна е готова да. . . е и съгласна да възприеме европейските цени за природния газ и също така и да използва европейските цени за транзита. Икономически. . . тук практически ще има един баланс. И още, Украйна е заинтересована в пазарните цени, защото да се провежда един режим на икономия при преференциални цени е невъзможно.

Ако украинците останат на студено заради спрян газ, гладуват, в най-широкия смисъл на думата, заради намалелите приходи в държавната хазна от липсата на транзит, ще останат ли 70 процента за НАТО и ЕС?

Разбира се, украинците разбират, че има един политически шантаж, но трябва да кажа, че Украйна има за осигуряване на нуждите на населението си собствена газ. Ние имаме всяка година добив от 20 млрд. куб. м, затова нашето население е застраховано, но малко по-друго е положението с промишлеността, а това са работни места, това е конкурентност, това данъци.

Ако ще ставаме съюзници, Ваше превъзходителство, защо не ни помогнете за седмица-две, докато се реши въпросът с транзита? След като имате собствени източници, защо не пуснете по тръбите малко газ за България и Словакия, които изнемогват, които нямат откъде да вземат? Нали ще бъдем партньори?

Искам да кажа, че Украйна няма ресурс да предоставя на Европа газ собствено производство. Работата е там, че да подаваме газ в Европа трябва да имаме налягане в тръбите. Всеки ден това са 20 млн. куб. м газ само за технически нужди, а като добавите още и потребностите на страните, някъде ни трябват 400 млн. куб. м. Технически Украйна не може да. . . от своите 60 млн. куб. м производство да извади още толкова газ от складовете и да осигури Европа по всички направления, но що се касае до България, то имаше разговор между президентите Първанов и Юшченко. Украйна е обещала при условие, че, ако в тръбата ще има вече нужното налягане, за сметка на украинския ресурс да организира незабавни доставки на газ в България.

Колко време ще трябва?

Включването на газа на границата между Украйна и Русия означава, че България ще получава газ от Украйна, първо от ресурсите на Украйна.

Като време обаче?

Технически е необходимо едно денонощие, за да задейства системата. Сега тя работи в режим на съхранение. В режима, за да се осигури един активен режим на действие, са необходими 24 часа и мисля, че планираният срок от, краят, Руската федерация относно това мероприятие ще свърши всеки момент, затова ние смятаме, че можем да бъдем оптимисти, че страните от Западна Европа ще получат газ от Руската федерация и Украйна добросъвестно и точно ще достави тази газ в европейските страни.

Още утре, така ли?

Да. Ние много сме доволни от присъствието на представители от ЕС. . .

Ще пуснете ли руски наблюдатели?

Ще пуснем руски наблюдатели. Защо вие смятате, че няма да пуснем руски наблюдатели?

Вие ги спряхте в четвъртък...

Руснаците са допуснати. Друг е въпросът, че не са подписани документи.

Кой ще плати обезщетенията на българските предприятия, които губят? Според Русия това трябва да е "Нафтогаз".

Аз не знам какво смята руската страна. Има договори. В договорите са описани процедурите за компенсации. Имаме договор с Руската федерация, ако сме виновни, ще компенсираме всичко във връзка с транзита. Вие имате договор с Руската федерация за доставките на газ в обеми и по цени до България. Вие трябва да предявите претенции съгласно договорите към Руската федерация.

Тоест вашата теза е, че Русия трябва да... че Русия е отговорна за тези. . .

При нас пристигнаха европейски наблюдатели и експерти, за да разберат в крайна сметка кой е виновен. Да, нека им дадем време и те да решат кой е виновен. Те имат документи, имат показанията на броячите. Много е лесно сега да се установи кой е виновен. А по-нататък по системата, описана в договорите.

Добре. Забравих да ви питам вие предупредихте ли по някакъв начин българското правителство по-рано, че България може да остане без газ след Нова година?

Да, ние официално предупредихме страните, когато Русия съкрати обема на доставения газ. Нашият президент Виктор Юшченко написа писмо до премиера Станишев.

Кога?

На 7-ми януари. След като на границата намаляха обемите на постъпващата газ, аз лично с нота изпратих това писмо и в Министерство на външните работи, и на премиера, и на президента.