Богомил Манчев: Държавата има позитивно отношение към АЕЦ „Белене
Богомил Манчев: Държавата има позитивно отношение към АЕЦ „Белене / снимка: БГНЕС
Богомил Манчев: Държавата има позитивно отношение към АЕЦ „Белене"
22952
Богомил Манчев: Държавата има позитивно отношение към АЕЦ „Белене"
  • Богомил Манчев: Държавата има позитивно отношение към АЕЦ „Белене"

Германската компания RWE се оттегли от проекта за АЕЦ „Белене". По темата -
Богомил Манчев, консултант на проекта - събеседник в „Денят на Дарик".

Оттеглянето на RWE от проекта за АЕЦ „Белене" като че ли не ни изненада много. Вие като вътрешен човек днес ли научихте, че германците излизат от проекта?

Днес официално. Иначе имаше такива индикации, но докато нямаше официална информация днес....

Вие от кога имате такава индикация?

Вие сте чели пресата - в началото на септември се появиха тези индикации. Не бяха потвърдени от компанията RWE, по техни лични съображения и те я обявиха официално.

Защо се стигна до този шамар от германската компания? Какво не направи българската държава, за да ги задържи?

Не мога да го оприлича на шамар. Имат някакви вътрешни въпроси и проблеми. Взели са такова решение, което си е тяхно. Самият проект, многократно е коментирано в публичното пространство, че в условията на криза е трудно осъществяването на финансиране.Дори нашата държава в лицето на новоуправляващите, когато те встъпиха в длъжност, казаха, че възнамеряват да намалят държавното участие, с цел да могат да финансират частта, която ще остане за държавата. Може и това да е проблемът.

Къде виждате грешки от българска страна, за това, че RWE се оттеглят от Белене? Не може да не сме допуснали грешки.

Допуснали сме. Във времето на развитие на проекта, ако се върнем година назад, предното правителство трябваше да бъде по-енергично и да потърси всички варианти за финансиране на българската част. Такава една възможност, която съществуваше и дълго време се коментираше, е че Русия предлагаше кредит от 3,8 млрд. евро. България не направи необходимите постъпки нито да разбере колко струва този кредит като финансов ресурс, нито как да бъде получен. В последствие кризата - международната и у нас, се влоши, възникнаха проблеми. Финансовият министър Дянков каза, че е невъзможно България да даде държавна гаранция за експортно ориентиран кредит. И това направи колебания в проекта, от гледна точка на това доколко държавата стои стабилно в проекта. Аз смятам, че нашата държава има позитивно отношение към проекта, въпреки съмненията за неговата целесъобразност, възможностите. България няма друг път освен да развива всички видове възможности за производство на енергия. Както екологично чистите възобновяеми енергийни източници са много скъпи. И те могат да бъдат много малък процент от общото производство на енергия.... Основно ние трябва да запълваме с ядрена мощност, ако искаме да спазим условието на Европейската комисия за намаляване на вредните емисии и да можем да произвеждаме енергия дълго напред, прогнозируема във времето.

Сега Белене остана без нито един инвеститор. Единственият инвеститор е българската държава. Провали ли се проекта за втора атомна?

Според мен не. Смятам, че сме се върнали в процеса на избиране на стратегически инвеститор преди две години. Но това не означава провал.

Целият разговор слушайте в аудиофайла