След Великден и около майските празници (1 май - Ден на труда и 6 май - Гергьовден) цените на плодовете и зеленчуците започнаха да варират в големи граници. Цената на черешите удари истински рекорд - 50 лева за килограм. Пресните картофи се предлагат за 12 лева, а българските ягоди на места стигат и до 20 лева.

Според изпълнителния директор на стоковото тържище в село Първенец Илия Гатев не се забелязва сериозно поевтиняване. "Въпреки това има някои сезонни плодове и зеленчуци, които бележат понижение в цените си. Пример за това е пресният картоф - вече струва 3 лева. Същото е и при ягодите, все повече продукция излиза от тях, затова цената им е максимум 8 лева за килограм. Вносните са около 6 лева - и идват от Гърция. Краставиците и доматите не поевтиняват, защото и разходите за отглеждането им се задържат на високи нива. Като цяло пролетната салата ще ни излезе по-скъпо с около 10-15%", обясни той пред NOVA.    

По думите му вносните зеленчуци са с около един лев по-евтини от българските.

"Черешите са на стойност около 25 лева в момента, но те тепърва излизат. Вероятно ще поскъпнат с повече от 100%, защото имаше много малко производство. А заради климатичните условия ще има по-малък внос на лимони, което ще понижи цената им", предвиди Гатев.

Георги Марков стопанисва градина в благоевградското село Ново Ходжово. Неговите дръвчета вече са дали плод, защото гледа ранен сорт череши. „По-късните сортове, които по време на големите студове вече цъфтяха, са загубени на 100%”, обясни земеделският производител. Марков не скри, че очаква по-висока от миналогодишната цена за продукцията си. Причината – слабата реколта.

От колеги в Гърция разбрал, че и там тя ще е нищожна. Производителят е чул и спекулациите за испански череши. „Сигурното е, че българската ще е слабо представена на пазара”, добави той.

На места в страната, особено в София, обаче, могат да се видят череши и до 50 лева на килограм, а ягодите, особено ако са български, до 20 лева за килограм. 

Между 12 и 15 лева струва килограм череши на Женския пазар в София, установи проверка на БГНЕС. 

На единия от двата щанда, където се продават череши, те струват 7,50 лева за 500 грама, или 15 лева за килограм. Продавачите не знаят какъв е произходът им, но предполагат, че са български, защото гръцките били по-едри. На другия щанд черешите са гръцки и струват 13 лева за килограм, като продавачката споделя, че може да намали цената на 12 лева за килограм.

В местността Черна нива Кирил Димитров отглежда около 3300 дръвчета череши, но от тях очаква да набере не повече от 300 черешки.

"Черешата тази година е 100% унищожена от природата и затова е нормално цената да бъде такава, защото за да се произведе череша на това време, е необходимо да е покрита в оранжерия. А в оранжериите е скъпо производството", казва той пред БНТ.

Цените ще паднат през следващите месеци, но като тази година череши в района няма да има и ще се внася от други страни - Турция, Гърция може би дори и от Южна Америка.

"Черешата в България не върви на добра цена, особено черешата за преработка. Цените са около 60 стотинки до 1 лев, лев и 20 максимум, което е много ниска цена и те не покриват нашите разходи. Цената, за да покрием разходите, трябва за преработка да бъде около 4 лева, а за прясна консумация около 8-10 лева. За прясна получаваме около 2 лева", допълва производителят.

Причината в магазините килограм череши да се търгува за 50-60 лева е заради спекулата на търговците, каза Кирил Димитров.

"И други години са падали слани, обаче като тази година, 100% унищожаване, имаше преди 25-30 години. За втори път сега фактически се получава. Това е в резултат на 3-4 дни последователни ниски температури и то - продължително време. От вечерта от 8 часа до сутринта до 8 часа и затова именно е 100% унищожаване", допълва той.

Спад в цените на някои основни хранителни стоки на борсите в страната през седмицата показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, се понижава минимално с 0,08 процента до 2,405 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво от 2,407 пункта. Базовото равнище на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 година.

От зеленчуците най-много поевтиняват краставиците  - с 10,7 на сто до 2,68 лева за килограм, репите - с 8,8 на сто до 1,01 лева за брой, и доматите - с 5,9 на сто и се търгуват по 2,93 лева за килограм. Морковите са по-евтини с 0,4 на сто и се предлагат по 1,25 лева за килограм.

Най-значително се повишава цената на зрелия лук кромид - с 13,4 на сто до 1,42 лева за килограм и на зелето - с 10 на сто до 1,89 лева за килограм.  Зелената салата поскъпва със 7 на сто до 1,07 лева за брой. Картофите са нагоре с 3,2 на сто и се търгуват по 1,39 лева за килограм, а пресните картофи - с 6,1 на сто до 4,30 лева за килограм. 

При плодовете портокалите поскъпват с 1,3 на сто до 2,27 лева за килограм, бананите - с 0,3 на сто до 2,88 лева за килограм. Без промяна остават ябълките и те се търгуват по 1,85 лева за килограм. Поевтиняват лимоните - с 0,9 на сто до 2,76 лева за килограм.

БТА, БНТ, БГНЕС, nova.bg