Тютюн за наргиле
Тютюн за наргиле / pixabay
Експерти от Регионалната здравната инспекция (РЗИ) в Смолян ще запознаят медицинските специалисти, работещи с организирани ученически и детски колективи, за негативните последствия за здравето на младите хора при употребата на наргиле.
 
Инициативата е част от информационната кампания "Пушенето и ти" на Здравното министерство и РЗИ-Смолян, която обхваща и учениците от горния курс в училищата на нашата област, и е посветена на Международния ден без тютюнопушене.
 
Колко опасни са електронните цигари и наргилетата? (ВИДЕО)

Темата за ориенталския способ за пушене на тютюн и други продукти от младежите в много кафенета и барове из страната е особено актуална напоследък. Министерството на здравеопазването и други ведомства работят върху предложения за текстове, регламентиращи употребата на наргиле на обществени места, продуктите за пушене и, особено, достъпа на непълнолетни до тях.
 
Въпреки това сред младите и сред по-широката общественост все още липсва добра информираност за здравното въздействие на наргилето.
 
Забраняват пушенето на наргилета от непълнолетни

Най-известният мит е, че наргилето е безвредно, защото димът от пушенето му преминава през вода и се филтрира от опасните вещества. Истината е, че и след това пушекът продължава да съдържа високи нива на токсични съединения - катрани, въглероден оксид, тежки метали, като арсен, кадмий и олово, и множество ракообразуващи вещества.
 
Лекар: Абсолютна заблуда е, че наргилето е безвредно

Водата има дори негативно влияние, защото охлажда дима и той се вдишва по-дълбоко в белите дробове в сравнение с дима от цигарите, а пушачът поема в по-пълна степен опасните му съставки.
 
Според Световната здравна асоциация пушекът, вдишван за един типичен едночасов сеанс с наргиле, може да се равнява на изпушването на 100 или повече цигари.