Здравната каса отклонила близо 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв
Здравната каса отклонила близо 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв / Sofia Photo Agency, архив

Здравната каса е отклонила около 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв на държавата, вместо да ги използва за здравеопазване. Средствата са от здравни осигуровки, постъпили над планираното през последните четири години. Това заяви във "Факторът Кошлуков" по TV7 д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз. В същото време и медици, и пациенти страдат от липсата на средства и недофинансирането на клиничните пътеки.

Д-р Ленков и другият гост на Емил Кошлуков - адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК, се обединиха около тезата, че в момента не се работи за пациентите, а основната идея е да се правят икономии.

По думите им в страната ни няма действаща система за оценка на медицинските грешки, а по права и задоволеност на гражданите заемаме последните места в класациите. Вече 11-а година не може да заработи и Законът за правата на пациентите, който да им гарантира Фонд за обезщетение при грешка, каквато е европейската практика. Сега недоволните са принудени да водят съдебни дела.

Българите не могат да се възползват и от възможността за лечение в други страни членки на ЕС. Причината е, че първо трябва да получат разрешение от НЗОК и да преминат през цялата бюрокрация там. Освен това Здравната каса плаща на чуждата болница по родните цени. Разликата, която често е няколко хиляди евро, се поема от пациента.

Според Ленков и Таушанов една от причините за недобре работещата система е начинът за назначаване на управителя. Той се определя от политическото мнозинство в парламента и така превръща институцията в държавна, а не в обществена. Касата се оказва придатък на финансовото министерство.

И двамата се обединиха около идеята, че по-добрият вариант е здравната каса да бъде управлявана от финансист, а не от лекар.