Законът за вероизповеданията трябвало да бъде променен
Законът за вероизповеданията трябвало да бъде променен / netinfo

Законът за вероизповеданията трябва да бъде променен в частта за регистрацията на религиозните общности, защото сега е много либерален, поверявайки тази роля на съда. Това мнение изрази на конференцията "Вероизповедания и нови религиозни движения в България - проблеми и перспективи на прага на Европейския съюз" ст.н.с. д-р Стойчо Йотов от проблемна група "Религия и национална сигурност" към Института за философски изследвания при БАН. Центърът за проучване на новите религиозни движения е организатор на форума, който ще продължи до 12 ноември.

Според Йотов трябва изпълнителната власт да осъществява контрол върху дейността на вероизповеданията. Преди да се регистрира дадено вероизповедание трябва да има свободен достъп до неговото вероучение, а след това да се контролира дали то спазва своето вероучение, култ и организация. Преди 9 септември 1944 г. някои от протестантските учения са били наблюдавани от полицията, припомни Стойчо Йотов.

По думите му новият Закон за вероизповеданията е в полза на протестантските секти, тъй като сега почти не се осъществява контрол върху религиозните общности. Дирекцията по "Вероизповеданията" при Министерски съвет няма вече такива права, тя се превърна от контролиращ в наблюдаващ орган, смята Йотов.

Той отбеляза, че деструктивните религиозни движения или сектите са много по-находчиви и много по-бързо достигат до отделния човек, отколкото православната църква. Това е така, защото нейната пропаганда е много обща и не винаги се свежда до конкретния човек. Сектите спекулират с проблемите на хората - най-вече със здравословните. Привличайки членове за религиозната си общност, те им налагат силни ограничения - идейни норми, но и такива в храненето, обличането, образованието дори и в брака, подчерта ученият. /БТА/