Законът за потребителския кредит трябва да обхване и заемите до 400 лв., каза Тихомир Тошев
Законът за потребителския кредит трябва да обхване и заемите до 400 лв., каза Тихомир Тошев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Най-добре е да се разшири обхвата на Закона за потребителския кредити за суми и до 400 лв., за да се защити интереса на клиентите на бързи кредити.

Това заяви в интервю за БТА кредитният консултант Тихомир Тошев.

В момента повече от 70 процента от фирмите за бързи кредити предлагат заеми именно до 400 лв., защото подобни суми не попадат под обхвата на Закона за потребителския кредит, според който потребителски кредити са между 400 лв. и 75 000 лв.

Ако обхватът на закона бъде разширен - на потребителите на малки кредити ще се даде защитата, която предоставя Закона за потребителския кредит - възможност за разваляне на договора в 14 дневен срок, предсрочно погасяване без наказателна лихва и други, коментира Тошев.

Бързите кредити са полезен продукт, ако се използва по предназначение - в срок максимум до един месец и е много важно потребителите да си дадат сметка за оскъпяването на сумата и да се запознаят с всички клаузи и условия по договора за бърз кредит, независимо под каква форма е той - заявление, интернет-заявка или друго, категоричен е Тошев.

Бързи кредити има в почти всички развити европейски страни и те имат своето място на пазара. Когато се използват разумно, може да се каже, че носят нужната полза на потребителя.

В България бързото кредитиране започна на малко по-късен етап и интересът към него съвпадна с кризата. Всъщност именно кризата доведе до сериозния ръст на бързите кредити поради това, че доста хора останаха без работа или пък доходите им намаляха.

Всички трябва да знаят, че бързите кредити са с изключително голямо оскъпяване. Тяхната цел е да се връщат за сравнително кратък срок - например един месец и точно в този случай са полезни.

Факт е, че потребителите на бързи кредити често стигат до там да плащат много по-големи суми от първоначално изтеглена стойност. Това обаче повечето пъти идва не от високата лихва, а поради факта, че не са се запознали добре с клаузите по договора за кредит.

Например за добилия известност в публичното пространство случай, при който потребител е изтеглил 1000 лв., а трябва да връща 5000, това се дължи на факта, че около две години не е плащано по този кредит, натрупана е много голяма сума от наказателни лихви и клиентът е бил осъден, добавили са се и съдебни разноски, обясни Тошев.