Изненадващо цялото ръководство на „Булгаргаз” беше освободено, стана ясно днес. До смяната се стигна след проверка на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов. Тя е стартирала преди седмици. Самият той отказа да съобщи какви са заключенията от нея, но по думите му са основателни за взетото решение.

„Когато едно търговско дружество постоянно обосновава решенията си на база инфраструктура, е меко казано странно. Бившето ръководство на „Булгаргаз” е имало множество инструменти, от които да реализира полза за българските граждани. Нито един от тях не е използван”, обясни Николов.

БЕХ смени цялото ръководство на „Булгаргаз“

Последва остра реакция на дружеството. В официална позиция Съветът на директорите определи уволненията като политически. 

Един от освободените Николай Павлов обяви пред NOVА, че е с COVID-19 и не се чувства добре, но в следващите дни е готов да коментира.

Отстраненото ръководство на „Булгаргаз“ определи освобождаването си като политически мотивирано

От енергиен скандалът прерасна в политически. Напрежението се засили и от факта, че политици от управляващата коалиция предупредиха за възможни нови избори.

Премиерът Кирил Петков обясни рокадите в „Булгаргаз” с драстичния скок в цената на газа. 

„Изглежда, че част от търговските сделки са са се случвали на база грешни решения. Резултатът е един и същ. Имаме по-високи цени на газа на базата на този борд”, обясни министър-председателят.

Според Петков България е пропуснала и възможност за по-евтино синьо гориво. „Не знам дали са го направили нарочно или е имало друг частен интерес”, каза той.

Петков за сменения борд на „Булгаргаз“: Решенията им са довели до високи цени за потребителя

„Имаше напрежение дали този екип е взел най-правилните решения по доставките на азерския газ”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според Петков смяната на ръководството имала и друга цел.  „Надявам се, че следващите решения, които те ще взимат, ще доведат до това, че няма крайният потребител да плаща цената за нечии печалби или нечии грешки”, заяви той.

Реакция дойде и от бившия премиер Бойко Борисов: „Пазар за милиарди, който в момента е държавен да го дадат и него на търговците на ток - да крадат стотици милиони. Две хасковски банди се бият в момента кой да вземе контрола. Най-малко ми отива да защитавам Николай Павлов, който е министър на енергетиката на Радев, те го изчегъртаха”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов: Занимаваха се с компромати и шкафчета, а сега на всеки българин му дърпат от джоба

В биографиите на новите членове, с изключение на един, липсва информация за опит в газовата сфера. А това предизвика нов сблъсък между опозиция и управляващи.

„За мен е овладяване на икономически сектор. Това са спорни назначения”, каза Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Наблюдаваме сериозни задкулисни зависимости. Нали знаете кого имаме предвид - кръга „Капитал” и Иво Прокопиев. Той има сериозни интереси в енергетиката”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Подкрепям решението. Не съм сигурен че споровете са породени от интересите на хора които се засягат”, смята Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

Плевнелиев: Бордът на директорите на „Булгаргаз“ бяха последните „неизчегъртани“

В Търговския регистър са внесени документите за вписване на новия състав, а премиерът Петков заяви, че живеем в „правова държава” и не би се изненадал, ако някой от бившето ръководство обжалва този акт. Според него с избора на ново ръководство на КЕВР се очаква да падне и мораториумът върху цената на тока.  

В предаването "Офанзива“ темата коментира и бившият социален министър Деница Сачева. „Знаете, че г-н Николай Павлов беше министър в служебното правителство на президента Радев. Вероятно се случва нещо зад кулисите. Обяснението за по-евтиния азерски газ е наивно. Не мисля, че някой вярва на това”, заяви тя.
nova.bg