Ново напрежение се оформя с пълна сила около столичния завод за боклук. В задочен спор сблъскаха позиции ГЕРБ- СДС, от една страна, и кметът на София Васил Терзиев заедно с новия шеф на завода Николай Савов, от друга страна. В "ябълка на раздора" се превърна т.нар. РДФ гориво. Според общинските съветници от ГЕРБ-СДС готово РДФ гориво, което е обработено през завода, се заравя в депото. Столичният кмет и Савов заявиха, че всичко е наред със завода, няма абсолютно никакви нередности и действат по плана за оздравяването му. 

„Новото ръководство на завода е намалило в пъти процента на отделените рециклируеми материали. РДФ гориво, произведено от завода за преработка на отпадъците на София, се заравя в депо „Садината“. Това е резултатът от петмесечното управление на новото ръководство на общинското предприятие за третиране на отпадъците в лицето на Николай Савов, назначен лично от кмета Васил Терзиев за директор на 29 ноември миналата година“, посочиха днес в съобщение от пресцентъра на ГЕРБ-СДС. Заравянето на произведен РДФ (твърдо гориво от отпадъци - бел. ред.), който трябва да бъде изгарян в циментовите заводи, беше документирано при проверка на място. Тя е инициирана от общинските съветници от ГЕРБ-СДС Лорита Радева, Анна Стойкова, Георги Георгиев и Антон Хекимян, пише в съобщението. На място присъстваха и представители на екипа на Васил Терзиев - заместник-кметът по екология Надежда Бобчева и съветници от коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София“ (ПП-ДБ-"Спаси София").

„С видео и снимки документирахме заравянето на произведен РДФ в клетка 4 на депо „Садината“. Шефът на завода изрично призна без притеснения в отговор на мой въпрос какво виждаме - заравят РДФ в депото. Така от една страна се харчат хиляди левове за производство на РДФ, който се заравя в земята, вместо да се изгаря, а от друга депото се запълва на много по-бързи обороти. Всички материали ще предадем на РИОСВ. Директорът на завода г-н Савов заяви, че депонират РДФ, за да на се трупа. Отговор на въпроса ни защо за четири месеца няма стартирала процедура за оползотворяване на РДФ в циментовите заводи, няма“, заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, цитиран в съобщението.

При проверката се установи още, че сепарирането на рециклируеми материали от завода е намалено в пъти, се добавя в него.

„В момента по осем човека на две смени отделят рециклируемите материали от 1100 тона отпадък, който постъпва за денонощие. Това означава, че един човек преработва 70 хил. тона отпадък. Това, освен безумие, е и потенциална безстопанственост в особено големи размери. По този начин Столична община губи десетки тонове хартия и пластмаса, които заравя, вместо да отделя и продава“, коментира Георги Георгиев.

Лорита Радев посочи, че до миналата година ръчното сепариране на рециклируемите материали се е извършвало от поне 30-33-ма служители на смяна и общо 70 на денонощие.

„Бункерите за приемане на битовите отпадъци са пълни на 70%, което никога досега не се е случвало. Това е причината и десетки сметоизвозващи камиони да стоят часове на опашки, за да могат да разтоварят“, каза председателят на групата Антон Хекимян.

В сигнала до РИОСВ групата на ГЕРБ-СДС в СОС настоява да бъде установен реалният процент на депонирани отпадъци в последните четири месеца и това дали той отговаря на издаденото комплексно разрешително.



По-късно на брифинг пред медиите кметът на София Васил Терзиев и директорът на предприятието Николай Савов отрекоха всички тези твърдения. 

Заводът за боклук на София се оздравява на всекидневна база, системните проблеми се решават, благодарение на новото ръководство, посочи Терзиев.

"Бяхме обвинявани, че плашим хората колко бързо щял да се изчерпа капацитетът на депото. Направихме проучване, което показва, че капацитетът ще се изчерпи до 20-28 месеца, като за този завод ГЕРБ казаха колко добре работел и каква гордост е за тях", заяви кметът и подчерта, че съоръжение с капацитет 21 години експлоатационен срок, ще бъде запълнено за около 9 години.

"Сами можете да направите сметката колко точно добре е управляван целият процес по рециклиране, извозване и горене на РДФ", коментира столичният кмет. Той съобщи и че през периода на управление на ГЕРБ в столицата са били извозвани стотици хиляди тонове боклук в Долни Богров. Това е втори проблем, от което идват всички други проблеми с рециклирането, каза Васил Терзиев.

Той информира, че ще увеличи броя на хората, които се занимават с процеса по рециклиране от 16 на 40 и ще се удвои процентът на преработените отпадъци. "Друго, което обещахме и то стана, е, че ще подобрим качеството на РДФ-а, който беше мокър и заводите не искаха да горят", съобщи още кметът Терзиев. Това вече е решено и до края на годината количеството депониран отпадък ще бъде под 10%, увери той и допълни, че е в ход процес за пускане на процедура и сключване на договори.

Кметът посочи, че целта на Столична община е от 85-90 % депониран отпадък, което в момента се случва, процентите да паднат под 10 на година. Терзиев обясни, че това ще стане като се качи процентът на рециклиране и се оползотвори целият РДФ.

По думите на изпълняващия длъжността директор на Столично предприятие за третиране на отпадъци Николай Савов е видно от протоколите на независимите лаборатории, които са направили анализ на циментовите заводи, че качеството на РДФ отговоря абсолютно на всички изисквания и показатели, които са заявени в неговото изграждане и в изискванията на клиентите. Савов посочи още, че качеството ще се подобрява поетапно, като този етап трябва да продължи до края на пролетта.

По проект е предвидено да се отделят до 9,5% от рециклируемите материали, до този момент никога не са достигани тези проценти, каза директорът и допълни, че за миналата година този процент е бил 1,75 %. Савов коментира, че на фирмите, които са извършвали сепарирането на отпадъка за периода от 2019 г. до 2023 г. е платено над 13 млн. лв., а от тяхната дейност Общината е получила малко над 350 хил. лв.

Савов каза още, че в момента икономия се прави само за сметка на администрация, която, по думите му, е била изкуствено ангажирана в завода. "Сегашната икономия възлиза на 3 млн. лева на година", добави Савов. Директорът на завода обясни, че е възложено на проектантите на депото, след като е било извършено геодезическо изследване на характеристиките, да изпълнят изчисления и от тях се вижда, че депото е запълнено, остават не повече от 28 месеца до пълното му запълване.



Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет ще подаде сигнал до Регионалната инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ), че преработеното в завода за отпадъци РДФ гориво се заравя в депото

"Вчера бяхме на проверка в завода за третиране на отпадъци на София и установихме 3 изключително притеснителни факта. Първият, който не беше отречен на брифинга днес, е обстоятелството, че готово РДФ гориво, което е обработено през завода, се заравя в депото. Това е огромен екологичен проблем, защото много по-бързо ще се запълни депото. Но това е огромен екологичен проблем", заяви на брифинг Георги Георгиев от ГЕРБ минути след пресконференцията на Васил Терзиев

"Ако екипът на Терзиев и ръководството на завода за отпадъци продължават да работят така, ще създадат предпоставки за огромни екологични проблеми на София", заяви още Георгиев и уточни, че София може да бъде глобена.

„Фактът, че се заравя чист RDF гориво го признава и директорът на завода Савов“, посочи Георгиев.

По думите му няма никаква логика да се изхарчат парите на софияци, да се обработи от камионите за боклук суровината, да се превърна в РДФ гориво и в крайна сметка да бъде заровено. 



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, ГЕРБ