В СУ мислят за протест в Деня на будителите
В СУ мислят за протест в Деня на будителите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Иван Илчев за прокурорската проверка в СУ
33094
Проф. Иван Илчев за прокурорската проверка в СУ
Проф. Иван Илчев за финансовите проблеми на СУ и обмисляния протест
  • Проф. Иван Илчев за прокурорската проверка в СУ
  • Проф. Иван Илчев за финансовите проблеми на СУ и обмисляния протест

Ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев определи като „пореден удар срещу духовността в България" проверката на прокуратурата за нецелево разходване на бюджетни средства и прехвърляне на студенти в нарушение на установените правила.

Вчера беше съобщено за тази проверка по сигнал на министъра на образованието Сергей Игнатов. В интервю за предаването „Кой говори" на Дарик радио проф. Илчев изрази надежда резултатите от проверката да изчистят името на Алма Матер. Ето коментара му за това: „Специално за тази прокурорска проверка аз съм доволен, бях говорил и преди това за това нещо. Крайно време е да се изчисти този създаван от медиите и от един определен човек скандал. През последната година и половина ние сме били обект на 12 одитни проверки, в момента тече една огромна одитна проверка от министерството на образованието. Искам да ви кажа, че нито един друг български университет не е бил обект на такива проверки."

 На въпрос смята ли, че има тенденциозно отношение към Софийския университет, ректорът на най-старото висше учебно заведение отговори: „Погледнете от няколко месеца насам дали изобщо се говори за някой друг университет. И се страхувам, че това е атака срещу духовността на България. За съжаление това е поредната атака срещу духовността на България."

Прокурорската проверка дойде само ден след срещата на ректора на СУ с финансовия и образователния министър заради финансовия проблем на Алма Матер. Проф. Иван Илчев обясни, че за съжаление остава опасността в най-старото висше училище у нас да има дървена ваканция. „Не сме сигурни, че ще издържим до края на октомври и сме абсолютно сигурни, че няма да издържим през ноември и декември", каза ректорът ден преди старта на учебната година в университета. По думите му, ако нещата не се променят, настройката на Алма Матер е да има протест в Деня на Будителите на 1 ноември. Ето какво още каза проф. Илчев:

Ситуацията такава, каквато е, ни предлага развитие на мизерията, а не даже мизерия на развитието. Просто няма държавна политика в областта на висшето образование и науката.

От колко средства има нужда Софийският университет?

Не за нормална учебна година, а за оцеляване...За оцеляваща учебна година би трябвало да бъдат някъде между 6 и 8 млн. лв. Нашият бюджет в сравнение с онзи преди две години е смъкнат с тридесет и няколко милиона лева. Казах и на министър Дянков: реформи заради самите реформи няма какво да правим. За да може да има реални реформи, трябва да се разбере какво иска държавата. Дали иска ние да печатаме дипломи, слава Богу имаме най-голямото издателство в България и дипломи можем да печатаме, или иска качествено образование.

Ще има ли дървена ваканция?

В заповедта за този семестър има дата на започването му. Датата за неговия край сме оставили отворена в зависимост от ситуацията. Ние ще издържим до края на септември, като използваме всичките си резерви, изсмукваме всичко, което сме успели да спестим през годините. Не сме сигурни дали ще издържим до края на октомври и сме абсолютно сигурни, че няма да издържим през ноември и декември.    Настроенията са за протест, парирам желанията на колегите за протест. Ситуацията в държавата като цяло не е добра, ясно е. Но това, че липсват приоритети и това, че висшето образование и науката не са приоритет... Академичният съвет вчера гласува, че ако не се променят нещата, денят на народните будители на 1 ноември е една подходяща дата, за да видим, че будилникът не звъни.