/ Президентство, пресцентър
Турският министър на външните работи Хакан Фидан е на официално посещение у нас и се срещна с първите мъже в държавата. Той проведе разговори с президента Румен Радев, премиера акад. Николай Денков и с председателя на Народното събрание Росен Желязков. В срещите му имаше и една дама - вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, по чиято покана всъщност е тук. Фидан разговаря за добросъседството между двете страни и бъдещи проект и с някои лидери на партии. 

Разширяването на транспортната, енергийна и дигитална свързаност между България и Турция ще допринесе за икономическото развитие, стабилността и сигурността не само на двете страни, но и на цяла Европа. Това заяви президентът Румен Радев на среща с турския министър.

Хакан Фидан също определи като приоритет задълбочаването на свързаността между двете държави.  

Президентът Румен Радев открои съвместната работа по време на служебното правителство за разширяване на капацитета на ГКПП „Капитан Андреево“ и сключения меморандум с Турция за втора жп линия Ямбол-Лесово-Елхово-Хамзабейли-Одрин. Предвид промяната в глобалните вериги за доставки засилването на транспортните ни връзки и увеличаването на капацитета на пропускателните пунктове ще придаде нов импулс и перспектива на търговско-икономическото сътрудничество за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, заяви Румен Радев. 

Българският държавен глава оцени високо, че в разгара на енергийната криза в Европа Турция осигури навременен достъп на страната ни до турските терминали за втечнен газ, което не позволи България да изпитва затруднения при резервирането на слотове. Президентът акцентира и върху значимостта на предложения от България и насърчен от Европейската комисия проект „Solidarity ring“ за пренос на азерски газ към страните от Централна и Източна Европа, който открива възможности и за Турция в тази насока.

Партньорството в сферата на сигурността също беше обсъдено по време на срещата. Румен Радев и Хакан Фидан отбелязаха доброто сътрудничество между България и Турция за охрана на общата граница и противодействието на нелегалния трафик на хора. Обща беше позицията, че двете държави следва да засилят сътрудничеството си и за ограничаване на негативните последици от войната на Русия срещу Украйна за целия регион, но спирането на военните действия и установяването на траен мир е най-устойчивото решение.

Президентство, пресцентър

Министър-председателят акад. Николай Денков също се срещна с министър Хакан Фидан.

В разговора акад. Денков и Фидан затвърдиха добрия политически диалог между двете държави. Българският премиер и турският външен министър бяха категорични, че отличното сътрудничество трябва да продължи и в областта на сигурността и стабилността в региона. Общите действия в борбата с нелегалната миграция и ползотворните контакти между отговорните институции на двете страни са ключови не само за Югоизточна Европа, но и за цяла Европа. 

В хода на срещата беше изтъкнато желанието и от двете страни за задълбочаване на връзките в сферите на търговията, транспорта, енергетиката, иновациите и културата между България и Турция, информираха още от Министерския съвет. 



По време на посещението си министър Хакан Фидан се срещна и с вицепремиера и външен министър Мария Габриел, по чиято покана е в България. Двамата дадоха съвместна пресконференция пред медиите след срещата. България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския път на Турция, заяви Габриел и допълни, че страната ни приветства съвместното предложение на Европейската комисия и върховния представител на Европейския съюз от ноември м.г. за активизиране на отношенията с Турция. От своя страна министър Фидан обясни, че стокообменът между България и Турция надхвърли седем млрд. долара и обърна внимание, че има желание да се постигнат десет млрд. възможно най-скоро.



Възможностите за задълбочаване и разширяване на търговско-икономическото и секторното сътрудничество между България и Турция бяха основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Росен Желязков с министъра на външните работи на Турция. Това съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Между нашите две страни има отлично сътрудничество в редица области, но трябва да намерим начин да оползотворим неизползвания потенциал за допълнително развитие в търговско-икономическите отношения, отбеляза Желязков и подчерта, че Турция е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България, както и стратегически инвеститор у нас. Като нови потенциални сектори на сътрудничество, Росен Желязков открои иновациите, дигиталната инфраструктура и зелените технологии

Турция има важно значение за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за България и ЕС и ние оценяваме нейната подкрепа за енергийната сигурност чрез диверсификация на маршрутите, заяви още председателят на парламента.

Партньорството между България и Турция както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО, е основен фактор на стабилност в Черноморския регион и на Балканите, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков посочи, че двете държави са стратегически съюзници, които споделят общите предизвикателства пред сигурността, особено в светлината на войната на Русия в Украйна.    
   
Турция е наш важен партньор в области като миграцията и опазване на сигурността на границата, енергетиката, инфраструктурата, икономиката, туризма и др., посочи на срещата Росен Желязков. Той изрази увереност, че взаимодействието на всички равнища по противодействие на мрежите за контрабанда на мигранти ще продължи. Сътрудничеството в  тази сферата е от особено значение, не само за България, но и за целия ЕС, заяви председателят на Народното събрание.

Според Росен Желязков законодателните институции на двете страни могат да допринесат за развитието и обогатяването на връзките между България и Турция в различни сфери от взаимен интерес. В Народното събрание вече има създадена група за приятелство България-Турция, която се надявам да има важна роля в този процес, добави той.

Добрите отношения се градят не само на общи инициативи и партньорство между институциите, но и на близостта между хората на две съседни държави, подчерта председателят на парламента.

Народно събрание, пресцентър

Сигурността и стабилността в Европа и в Черноморския регион бяха централните теми на срещата ми с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан. Двамата разговаряхме в сградата на Народното събрание. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. 

С министър Фидан се обединихме около извода, че като партньорски страни в НАТО България и Турция ще продължим да си сътрудничим в гарантирането на стабилността в Черноморския регион в контекста на войната в Украйна, посочи Борисов. Обсъдихме и сътрудничеството между двете страни в борбата с незаконната миграция, обясни лидерът на ГЕРБ и допълни, че е уверил Хакан Фидан, че България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция.

Подчертах пред министър Фидан, че България ще продължи да бъде пример за етническа и религиозна толерантност, заяви още Бойко Борисов.



Председателят на Групата за приятелство с Турция в Народното събрание председател на ПГ на ДПС Делян Пеевски също се срещна с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан в парламента.

На срещата бяха обсъдени взаимоотношенията на добросъседство и сътрудничество между двете страни и икономическите, социалните и културни връзки между народите на България и Турция.

Председателят на ПГ на ДПС изрази своята готовност за насърчаване на сътрудничеството между двете страни и взаимна подкрепа. "България твърдо застава и подкрепя пътя на Турция към ЕС и подобряването на партньорството в НАТО", каза Делян Пеевски.

Основна тема на среща бе увеличаване на общия стокообмен между двете държави, като целта е да достигне над 10 млрд. долара годишно.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски подчерта, че ДПС е най-толерантната партия в България и потвърди, че ще продължи да работи за подобряване на добросъседските отношения.

ДПС, пресцентър