/ БТА
„Има такъв народ“ (ИНТ) ще участват самостоятелно в предсрочни парламентарни избори, заяви заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов на брифинг. 

Когато една политическа партия не е влязла за 4000 гласа в парламента и на всичкото отгоре бившите й партньори се замерват с доказателства как са фалшифицирали изборите, най-логично е тази партия да участва, посочи Йорданов.  

Тошко Йорданов Гроздан Караджов ИТН
БТА

Ако бяхме в този парламент, нямаше да имаме председател от ГЕРБ начело на Народното събрание, нямаше да има разговори с ГЕРБ, нямаше да има вопли към ГЕРБ за подкрепа на правителство на малцинството, добави Йорданов. На въпрос дали ще се явят самостоятелно на изборите, Тошко Йорданов отговори: "Имам някакво вътрешно усещане, че ще е самостоятелно"

Относно обсъжданите в парламента промени в Изборния кодекс, Йорданов каза, че хартиената бюлетина няма да направи изборния процес по-честен. „Има такъв народ“ премахна хартията в първия парламент, в който влязохме, защото хартията позволява на ГЕРБ и ДПС да си организират купен вот, това е истината. За съжаление машините бяха опорочени от „Продължаваме Промяната“, заяви Тошко Йорданов. Той допълни, че хартията ще докара повече гласове на ГЕРБ и ДПС. „В момента това, което става с Изборния кодекс е, че всеки драпа в частта, в която може да влияе, да се запази, за да може да изкриви вота колкото може със силите, които има“, коментира той.

Тошко Йорданов Гроздан Караджов ИТН
БТА

В началото на пресконференцията представителите на ИТН коментираха последното решение на Конституционния съд (КС), с което беше обявено за противоконституционно решение на Народното събрание (НС) за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април тази година. 

Бившият министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обясни, че според КС са били иззети функциите на изпълнителната власт и че Народното събрание грубо се е намесило в частно-правни отношения между АПИ и частни изпълнители. Аз се чувствам удовлетворен, защото излиза наяве истината как се работеше, под какъв натиск и как се спираше работата на МРРБ и на мен лично като министър, добави Караджов. По думите му в предходното правителство е имало серия от „антикоалиционни, антидържавни решения, решения против конституцията на България“.

Тошко Йорданов Гроздан Караджов ИТН
БТА

"На 15 април внесохме 2 различни решения в НС по този въпрос. Едното решение беше подписано от Тошко Йорданов и депутатите от ИТН и в него, без да се изземват никакви функции се казва, че НС одобрява изпълнителната власт да предприеме необходимите действия, които й се полагат по закон и да си изпълни функциите. Като това, естествено се прехвърляше към МС и министъра на регионалното развитие и благоустройството", заяви Гроздан Караджов и припомни, че по това време ИТН е дало трибунка, на която са предупредили, че внасянето от ПП решение е противоконституционно. 

Тошко Йорданов Гроздан Караджов ИТН
БТА

"Това не е първото им и мисля, че е четвъртото погазване от тяхна страна на Конституцията на Република България", заяви Караджов. 

Според Тошко Йорданов решението на Конституционния съд е опровергало твърденията за корупция в МРРБ.
БТА