/ БГНЕС
Светият синод реши БПЦ да стане
95347
Светият синод реши БПЦ да стане
  • Светият синод реши БПЦ да стане
Светият Синод на Българската православна църква започва преговори с останалите православни църкви за установяване на канонически статут на Македонската църква. Това е единодушното решение, което Синодът взе на заседание, на което бе обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.

Светият Синод е решил, че при положение, че Македонската православна църква (МПЦ) признава Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) за своя Майка - Църква, БПЦ - БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ. Това съобщиха от Синода.
 
Македонската църква ни благодари за историческото решение


Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви. За председател на комисията е определен Старозагорският митрополит Киприан.
 
Патриархът: Да приемем протегнатата ръка на Македонската църква е най-малкото, което можем да направим

Членовете на комисията са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.
 

БГНЕС

"Свети апостол Павел учи за църквата, че е Тялото Христово, като казва, че "и кога страда един член на тялото Христово, страдат с него всички членове. Кога се слави един член, радват се с него всички членове", обясни решението главният секретар на Синода архимандрит Герасим.

Светият синод решава за Македонската църква

Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия са своя църква - майка.

Още преди да вземе участие в заседанието българският патриарх Неофит заговори за приемане на протегнатата от съседите ни ръка, но не уточни по какъв начин това ще се случи. "Те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство. Трябва да се чуе и тяхното становище, защото сме една църква и не трябва да допускаме сериозни разделения", обясни патриархът.
 

БГНЕС


Според ловчанския митрополит Гавриил да помогнем на Македонската църква, която от 1967 г. не е призната от православните църкви, не значи да навредим на българската. Заедно с пловдивския митрополит Николай обаче Гавриил даде заявка, че подкрепя идеята да се застъпим за Охридската архиепископия.

"Защото за да можем да помогнем на Македонската православна църква, не трябва да вредим на Българската православна църква, иначе нито на нея ще помогнем, нито на нас после някой ще ни помогне. Въпросът не е да не помогнем, а да помогнем така, че ние самите да не изпаднем в тяхното положение, което сме били 70 години", заяви ловчанският митрополит Гавриил.
 
"Не можем да бъдем безразлични. Ние, ако наистина в това писмо сме получили признание , че БПЦ е майка-църква, свещен дълг е да се застъпим за Македонската православна църква пред целия православен свят", обясни и пловдивският митрополит Николай.
 
Междувременно пред сградата на Синода в столицата се събраха стотина поддръжници на идеята Българската православна църква да се обяви за църква - майка. Сред тях беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
 
"Това, което днес наричаме Охридска архиепископия, е Българската охридска архиепископия от времето след падането на България под Византийска власт, която просъществува до 18 век и се служи на църковно-славянски. Защо да им отказваме правото да имат легитимност. Още повече, че няма какво да делим. Когато те признаят Българската православна църква за църква-майка, какво има да делим? Тези епархии в Македония бяха част от Българската екзархия до 1913 г. и бяха насилствено откъснати от България след Междусъюзническата война и Първата световна война", посочи Каракачанов.
 
След като благодариха на патриарх Неофит за взетото решение от Македонската църква изразиха очаквания за постоянно сътрудничество с българския Синод.