Главният архитект на София Здравко бе наказан с глоба от Върховния административен съд за неспазване на решение, с което се позволява строеж по булевард България на 44-етажна сграда.
Главният архитект на София Здравко бе наказан с глоба от Върховния административен съд за неспазване на решение, с което се позволява строеж по булевард България на 44-етажна сграда. / БГНЕС
СОС и ВАС в спор за небостъргачи на бул. „България”
97569
СОС и ВАС в спор за небостъргачи на бул. „България”
  • СОС и ВАС в спор за небостъргачи на бул. „България”
Обект на спорове между Столичен общински съвет (СОС) и Върховния административен съд (ВАС) са два небостъргача по булевард "България". В единия случай съдът налага глоба на главния архитект на София Здравко Здравков за спиране на строеж, а в другия – съдът се произнася, че строежът, който Общинският съвет е одобрил, трябва да бъде спрян.

Общинари ще платят глобата на главния архитект?
 
Архитект Здравков бе наказан с глоба от Върховния административен съд за неспазване на решение, с което се позволява строеж по булевард "България" на 44-етажна сграда. Според Общинския съвет, който подкрепи изцяло Здравков и дори ще събере пари за глобата му, мястото за строеж е зелена площ според Общия устройствен план.

Имало атаки към Столична община заради спрения строеж на небостъргач в „Стрелбище“
 
Общинският съветник Войслав Тодоров от коалиция „Сердика” и член на постоянната комисия по устройство на територията обясни каква е разликата между двата случая в кварталите "Стрелбище" и "Борово": "За да може една сграда да се построи, тя трябва да отговаря на подробния устройствен план и на общия устройствен. В случая на НИКМИ в "Стрелбище", там общият устройствен план, го е боядисал терена в зелено и казва това е зелена площ. Те обжалват общият устройствен план и съдебното решение казва, че общият устройствен план в тази си част не бил влязъл в сила".

Архитектът на София: Терени, предназначени за зелени площи, не могат да бъдат застроени
 
Съответно не важи, че според плана това е зелена площ. Във "Борово" спорен е Подробният устройствен план. Проектът на сградата предвижда три свързани помежду си парцела, единият от които е на ъгъл, което според закона го освобождава от задължението за спазване на максималната позволена височина – в случая – 20 метра. Високата част от предвидената постройка ще е 77 метра.
 
"В случая с 'Борово' общият устройствен план е влязъл в сила, но хората обжалват подробния устройствен план, който разделя имота на три, той е вече много по-подробен, разглежда всеки парцел и застрояването на всеки един от парцелите. Съдът там каза, че този подробен устройствен план с който се разделя теренът на три части, разделянето е необосновано, прави се изкуственo; че максималната височина трябва да е до 20 метра; другото е за отстоянията. Това са трите основни аргумента".

Спират строежа на небостъргач в квартал „Стрелбище”
 
Архитект Здравков каза пред Дарик, че председателят на общинския съвет Елен Герджиков ще прецени дали ще се съобрази със съдебното решение на първа инстанция, с което той спира строежа или производството ще се продължи и ще се чака решение на втора инстанция.