багер Стрелбище
багер Стрелбище / фейсбук, Помощ за Стрелбище
Столичният общински съвет спря скандалния строеж на небостъргач в квартал „Стрелбище”. На първото си заседание след лятната ваканция, местният парламент единодушно одобри прекратяване на процедурата, която трябваше да позволи на частен инвеститор да вдигне 44-етажна сграда на ъгъла на булевардите „България” и „Петко Тодоров”. Въпреки предложенията на общината, фирмата категорично отказва да се водят преговори за замяна на имота.

Цяло лято жители на столичния квартал „Стрелбище” организират протести срещу възможността за появата на небостъргач в техния квартал. Главният архитект на София Здравко Здравков вече отнесе глоба от 1000 лева заради спирането на проекта и неизпълнение на съдебното решение. 

Казусът "Стрелбище" продължава, инвеститор загради улица и разруши асфалта

В момента върху терена, където частникът иска да издигне 44-етажна сграда има засадени дървета, а през имота минава и канализационен колектор, който обслужва квартала. С тези мотиви главният архитектът иска да убеди съда да отмени решението си, с което дава зелена светлина за строеж. На днешното заседание общинският съвет пък спря процедурата. И така на към днешна дата – небостъргач в „Стрелбище” няма да има. Шефката на ресорната комисия в местния парламент Силвия Христова посочи, че общината иска да даде друг терен на инвеститора, но той отказва.

Отново заграждения в градинката в "Стрелбище", където планират небостъргач

"Ние проведохме възможност за преговори с него. Всяка собственост е защитена по нашето законодателство. Въпросът е, че би могло да се намери друго подходящо място, на което да си построи своите инвестиционни намерения. Ние сме имали това желание за преговори, на този етап нямаме за съжаление успех с преговорите. Фазата е през съда, през различни процедури, които ние предприемаме и които той обжалва пред съда.", обясни Христова.

А битката за зелените площи в квартала продължава в съда.