Председателят на СОС Елен Герджиков (на снимката) помоли всички общински съветници да съберат пари, за да платят глобата на гл. арх. Здравко Здравков (на втората снимка)
Председателят на СОС Елен Герджиков (на снимката) помоли всички общински съветници да съберат пари, за да платят глобата на гл. арх. Здравко Здравков (на втората снимка) / БГНЕС
Общински съветници плащат глоба на главния архитект на София?
97068
Общински съветници плащат глоба на главния архитект на София?
  • Общински съветници плащат глоба на главния архитект на София?
Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков помоли всички общински съветници да съберат пари, за да платят глобата на главния архитект Здравко Здравков, наложена му от Върховния административен съд (ВАС). Тя е на стойност 13 000 лева и е резултат от дело, което завежда строителната компания НИКМИ за спрян строеж на 44-етажна сграда.
 
През 2009 г. е направено последното изменение на Общия устройствен план на София. Според него теренът, обект на интерес на фирмата, е определен за зелена площ и на него не може да се строи. Краят на миналата година с единодушие Столичният общински съвет решава да забрани строежа.

Архитектът на София: Терени, предназначени за зелени площи, не могат да бъдат застроени

Главният архитект на София Здравко Здравков
БГНЕС


Строителят завежда дело, което още тече, но на архитект Здравков му е наложена глоба, обясни Елен Герджиков.
 
"Предлагам ние от Общинския съвет да съберем въпросната сума в знак на солидарност с главния архитект, тъй като той е глобен за това, че изпълнява решение на Общинския съвет. Ние по този начин бихме подпомогнали и застанали зад главния архитект на София и бихме потвърдили своето желание за запазване на зелените площи, защитени с плановете на Столична община", посочи Герджиков.

Спират строежа на небостъргач в квартал „Стрелбище”
 
Съпредседателят на „Политическа група 5” Симеон Славчев също се присъединява към призива на Герджиков. Той напомни, че решението, което е изпълнил архитектът, е взето със силен политически консенсус.
 
"Казусът е морален и затова Столичният общински съвет застана зад главния архитект. Смятам, че абсолютно всички общински съветници ще откликнат на призива и ще съберем парите за глобата. Тя е 13 000 лева, съветниците сме 61. Ако всеки даде по 200 лева, глобата се покрива. Смятам, че всеки от нас може да отдели от личните си средства и да дари", коментира Славчев.

Имало атаки към Столична община заради спрения строеж на небостъргач в „Стрелбище“
 
Той допълни, че не може да си обясни защо съдът не се съобразява с единодушието на Общинския съвет и с обществения интерес и според него ВАС трябва да преразгледа решението си.