Софиянски, Костадинов и Войнов в списъка на разследваните
Софиянски, Костадинов и Войнов в списъка на разследваните / netinfo

Не бих могъл да опровергая нито едно от имената. Това каза в „Денят” на Дарик радио вътрешният министър Румен Петков на въпрос дали в списъка с 24 лица от висшите етажи на властта, разследвани за корупция, са депутатите Стефан Софиянски, Йордан Костадинов, комисар Кирил Войнов, двамата последни началници на държавния резерв и шефът на БЧК Христо Григоров. По-рано министърът уточни, че в списъка няма министри.

По повод 53-мата уволнени за корупция, Петков обясни, че в МВР има освободен висш ръководител на национална служба, както и шефове на ключови звена в областните сектори.

Имаме осъдителни присъди и обвинението, че сме на етап само закани срещу организираната престъпност, не са верни, коментира още Петков по повод критиките срещу МВР.

Фактът, че за три дни от активната кампания на МВР в партньорство с медиите има постъпили 280 сигнала, показва, че хората жадуват за конкретни резултати в борбата с корупцията, отчете той.

По думите му нагласите на обществото, волята на институциите и управлението в страната са в пълно съзвучие по този въпрос. Българските власти и институции трябва да се отчетат първо пред българските граждани по въпроса с корупцията в страната и чак след това пред Брюксел, категоричен бе Петков. Според него обществото трябва да е уверено, че става дума за трайна осъзната необходима на България политика, а не за акт, който е продиктуван от една или друга оценка, дадена ни от ЕС.

Правителството води осъзната антикорупционна политика, безкомпромисна политика срещу корупцията. Институциите са ангажирани с целия си ресурс и резултатите от последните дни са показателни именно в тази посока, подчерта още министър Петков.

Относно призива на президента Георги Първанов да се изтупат от праха старите преписки и дела, вътрешният министър обясни, че във ведомството му няма такива.

В МВР направихме сериозен преглед на всички преписки и няма залежаване. Сред забавените умишлено е случаят с шефа на Топлофикация-София, но това е заради работата в партньорските служби, обясни Петков.