/ iStock/Getty Images
Заплатите растат там, където има синдикати, заявиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. 

"Там, където има синдикати и сключени колективни трудови договори, доходите са поне с 12 процента по-високи", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров на конгрес на Федерацията на независимите синдикати от земеделието - КНСБ. Той призова за увеличаване на покритието с колективни трудови договори, което в момента в България е едва 28 на сто. Европейската директива за минималните заплати си поставя за цел покритието с колективни трудови договори на наемния труд да стане поне 70 процента. Според Пламен Димитров синдикатите имат бъдеще в този свят, който бързо се променя, защото благодарение на тях се връща справедливостта, която всеки работник очаква - да получава това, което е заработил. А справедливостта стабилизира демокрацията, каза още  президентът на КНСБ. 

Минималната работна заплата става 710 лева

В същото време икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова публикува анализ под наслов "Където има синдикати", в който припомня постигнатото от Конфедерацията през последната седмица. В анализа се посочва, че минималната работна заплата  се увеличи с около 9 процента благодарение на синдикатите,  но това увеличение дори не компенсира инфлацията, затова е наложително още едно. За ново увеличение настояват както КТ "Подкрепа", така и КНСБ. 

Според Ваня Григорова за работниците, които получават повече от минималното възнаграждение, трябва обединение. "В предприятията, където работниците не са обединени, в повечето случаи вероятно няма да получат и 5 процента увеличение, въпреки значителния ръст на горивата и на цените на стоки от първа необходимост", посочва синдикалистът. 

Тя припомня какво се постига чрез общи действия: в "Мини Марица-изток" ЕАД получават 15 процента увеличение на фонд  "Работна заплата"; в сектор "Култура" са извоювани 11,8 млн. лв. допълнителни средства, а за градския транспорт  - увеличение на трудовите възнаграждения на работещите с 10 процента  от 1 април 2022 година.

В здравеопазването ще има ръст на трудовите възнаграждения, като те ще станат 910 лв. за санитар, 1500 лв. за медицинска сестра, 1900 лв. за лекар без специалност и 2000 лв. за лекар със специалност.

МОН обяви ръст на стартовата учителска заплата

Всички учителски и директорски заплати се увеличават с 12,3 процента, непедагогическият персонал получава не по-малко от 10 на сто, а лекторските часове се увеличават с 10 процента. "Понякога с преговори става. Понякога трябват заплахи. А понякога - протестни и стачни действия. Всичко зависи от енергията, която имат или нямат работниците", заявява синдикалистът Ваня Григорова. 
БТА