Илко Семерджиев
Илко Семерджиев / БГНЕС, архив
Очаква ни ужасен кошмар, ако пръстовият отпечатък бъде въведен като механизъм за преглеждане от личните лекари, каза в предаването "Седмицата" по Дарик здравният министър д-р Илко Семерджиев. На нарочна среща вчера всички страни, засегнати от въвеждането на пръстовия отпечатък като вход за болницата, се обединиха, че този механизъм не носи икономическа изгода и трябва да отпадне.  Все пак ще се изчакаме окончателното решение на съда, което трябва да бъде взето на 16 март, каза здравният министър.

Все по-сигурно: Пръстовият отпечатък ще отпадне

След като въпросът за входа за болниците бъде изчистен, идва ред на извънболничната помощ, посочи той. " Ние сме длъжни да кажем, че ако бъде въведен пръстовият отпечатък като механизъм за преглеждане от личните лекари, кошмарът от това ще бъде ужасяващ", коментира Семерджиев.

НЗОК: Нулев икономически ефект от въвеждане на пръстов отпечатък в болниците

За миналата година са направени над 2 млн. и 250 хил. хоспитализации. Извън болниците пък са извършени повече от 45 млн. прегледа. "Ако се въведе отпечатъка,  информацията за общия брой на прегледите, хоспитализациите и аптеките ще срине системата на НЗОК и тя ще рухне", категоричен бе здравният министър. По негови думи касата не разполага с необходимия брой компютри и подходящи помещения, няма и финансов ресурс.

Между 15 и 30 минути отнема на болниците да регистрират един пациент чрез пръстовия идентификатор. Системата дава над 12% грешки, които бавят процедурата. Заради голямата натовареност, всяка седмица в дните понеделник и четвъртък системата буквално се срива, посочи Илко Семерджиев.

Проверяват обществена поръчка за ваксини на стойност 27 млн. лв.

"Дори да предположим, че при преглед от личен лекар, само по 5 минути ще коства регистрирането с отпечатък, ще се хаби страшно много време. Над 10 млн. по-малко ще бъдат извършените прегледи", обясни той. Във финансов план нещата изглеждат така-между 25 и 36 хиляди пръстови устройства трябва да бъдат закупени, ако системата бъде въведена при личните лекари. Това означава около 30 млн. лв. разходи.

Семерджиев: Бъдещето е електронната здравна карта

Според здравния министър алтернативата на пръстовия отпечатък може да бъде единният идентификационен документ, който предстои поетапно да бъде въвеждан в България след 2018 год. Той ще замени личните карти, ще съдържа всякакви данни, включително здравното досие на всеки.