Само 4% сред болните от хемофилия работят
Само 4% сред болните от хемофилия работят / снимка: sxc.hu
Само 4% сред болните от хемофилия работят
63387
Само 4% сред болните от хемофилия работят
  • Само 4% сред болните от хемофилия работят

Страната ни е на предпоследно място в Европа по адекватни грижи за болните от хемофилия, а след нас е единствено Румъния. Това съобщиха от Българската асоциация по хемофилия като уточниха, че причината за тревожната статистика е следствие от липсата на продукти за кръвосъсирване в спешните центрове, които се намират извън големите болници.

От друга страна недостигът на тези медикаменти не е единственият проблем, пред който са изправени хемофилиците. Проучване, представено от асоциацията, показва, че едва 4 на сто от пациентите с това заболяване са наети на работа.

Когато хемофиликът изпадне в спешна ситуация, за него много е важно да получи своя медикамент в близкия половин час, поясни Виктор Паскалев от асоциацията. В противен случай той може да получи необратимо увреждане или да настъпи смърт.

„Искаме здравното министерство да отпусне авансово средства на тези лечебни заведения, които получават пари по делегираните бюджети, с които да закупят фактори за кръвосъсирване, които да предоставят и поддържат в спешните центрове, които те обслужват”, обясни той.

Искането е отправено до Министерстото на здравеопазването в началото на месеца. Отговор все още няма. Паскалев допълни, че адекватно лечение за хемофилици у нас има единствено за децата, и то за тези, при които заболяването е в тежка форма. „Около 100 деца са, а тежките форми на хемофилия при тях са около 40-50%”, уточни той. Проблем има и при приема на тези деца в детските градини и училищата.

В България болните от хемофилия са 600, но единен регистър на тези пациенти няма. Според допитване из между над 200 частни предприятия у нас се оказва, че само в 23% от тях има служители, които страдат от някакъв вид хронично заболяване.

Най-много са работещите пациенти със сърдечно-съдови заболявания, като представляват 30% от всички. След тях се нареждат служителите със заболявания на опорно-двигателната система, които са следвани от диабетиците и страдащите от болести на централната- и периферната нервна система. На последно място са заетите хемофилици, тъй като те представляват едва 4%.