Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори

Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори
Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори / снимка: БГНЕС, архив
Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори
71231
Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори
  • Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори

Само в седмицата преди изборите миналата година мешерето в България е осигурило 30 000 хиляди цигански гласа в полза на БСП.

Това каза в интервю за Дарик водачът на ромския съд у нас Христо Младенов.

„Организирахме гласовете в последната седмица преди изборите", призна Младенов и отрече да се е плащало на циганите, за да дадат гласа си за левицата. Той не коментира обаче какво му е обещано, за да мобилизира ромския вот.

ДПС може да стане първа политическа сила в страната, ако привлече мешерето, призна още водачът на циганския съд.

Ромите от мешерето се разграничават от партия „Евророма" на Цветелин Кънчев.

Мощна циганска подкрепа е получила социалистическата партия на последните парламентарни избори у нас. Водачът на старейшините от ромския съд Христо Младенов, или т.нар. мешере, е мобилизирал близо 30 000 гласа в полза на БСП на изборите миналата година.

„Подкрепихме БСП с нашите 30 000 гласа, само в последната седмица. БСП са на власт, без да взимаме една стотинка - само с моето обаждане по телефона. Ами ако бяхме работили през цялото време - нямаше да имат нужда от коалиционни партньори", обясни Младенов.До две седмици мешерето ще реши и коя партия ще подкрепят на евроизборите на 25 май. Изборът се свежда до БСП и АБВ на Георги Първанов. Ромският лидер призна, че ако ДПС привлече мешерето за свои коалиционен партньор, ще стане първа политическа сила в страната:

„ДПС, ако заложи и на нас - турскоезичните цигани, ние живеем в едни и същи квартали, може да стане първа политическа сила".

Мешерето се обявява категорично срещу купуването на гласове. Въпреки това обаче е известна сумата на един ромски глас - 50 лева.

„Всеки ден имам обаждания по телефона кой ромски лидер отива и започва да вербува ромчетата да гласуват за пари. Аз казах да не докладват на мен, а на министъра на вътрешните работи, на ДАНС, на главния прокурор. Казвам: Ще ги топите, ако ще да са брат ми и сина ми", казва още Младенов.

Мешерето се състои нечетен брой старейшини, обясни той. Най-често се решават бракоразводни и бизнес дела. Преди години са се издавали и смъртни присъди, но в най-новата история най-тежкото наказание вече не се изпълнява.