Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори
Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори / снимка: БГНЕС, архив
Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори
71231
Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори
  • Ромското мешере осигурило 30 000 гласа на БСП за последните избори

Само в седмицата преди изборите миналата година мешерето в България е осигурило 30 000 хиляди цигански гласа в полза на БСП.

Това каза в интервю за Дарик водачът на ромския съд у нас Христо Младенов.

„Организирахме гласовете в последната седмица преди изборите", призна Младенов и отрече да се е плащало на циганите, за да дадат гласа си за левицата. Той не коментира обаче какво му е обещано, за да мобилизира ромския вот.

ДПС може да стане първа политическа сила в страната, ако привлече мешерето, призна още водачът на циганския съд.

Ромите от мешерето се разграничават от партия „Евророма" на Цветелин Кънчев.

Мощна циганска подкрепа е получила социалистическата партия на последните парламентарни избори у нас. Водачът на старейшините от ромския съд Христо Младенов, или т.нар. мешере, е мобилизирал близо 30 000 гласа в полза на БСП на изборите миналата година.

„Подкрепихме БСП с нашите 30 000 гласа, само в последната седмица. БСП са на власт, без да взимаме една стотинка - само с моето обаждане по телефона. Ами ако бяхме работили през цялото време - нямаше да имат нужда от коалиционни партньори", обясни Младенов.

До две седмици мешерето ще реши и коя партия ще подкрепят на евроизборите на 25 май. Изборът се свежда до БСП и АБВ на Георги Първанов. Ромският лидер призна, че ако ДПС привлече мешерето за свои коалиционен партньор, ще стане първа политическа сила в страната:

„ДПС, ако заложи и на нас - турскоезичните цигани, ние живеем в едни и същи квартали, може да стане първа политическа сила".

Мешерето се обявява категорично срещу купуването на гласове. Въпреки това обаче е известна сумата на един ромски глас - 50 лева.

„Всеки ден имам обаждания по телефона кой ромски лидер отива и започва да вербува ромчетата да гласуват за пари. Аз казах да не докладват на мен, а на министъра на вътрешните работи, на ДАНС, на главния прокурор. Казвам: Ще ги топите, ако ще да са брат ми и сина ми", казва още Младенов.

Мешерето се състои нечетен брой старейшини, обясни той. Най-често се решават бракоразводни и бизнес дела. Преди години са се издавали и смъртни присъди, но в най-новата история най-тежкото наказание вече не се изпълнява.