/ iStock/Getty Images
Идеята финансирането на обществените медии да бъде обвързано с Брутния вътрешен продукт и да се създаде Фонд "Радио и телевизия" бе отхвърлена от ресорната парламентарна комисия. 

Законопроектът на БСП предвижда да се заделят средства, около 10 млн. лева по сметки на левицата, за радиостанциите, които ще бъдат задължени 30% от програмното им време да е посветено на българската музика. Точно това предложението за българска музика нажежи страстите в залата и не срещна подкрепата на останалите партии.

Противниците на поправките попитаха коя е тази българска музика, която ще се стимулира и отбелязаха, че и чалгата попада в това число. Депутатите изразиха лични предпочитания кой каква музика би искал да слуша, а един от вносителите на законопроекта - червеният депутат Антон Кутев обвини критиците, че свалят дебата до това ниво и не са прочели текстовете.

"Българска музика е и Радка Пиратка и Панчо Владигеров", първи даде пример депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Аз съм за това българската музика да се чува, но коя българска музика. Говорите за едни пари. Без да има 200 млн. "Защото снощи правих кекс" се слушаше от сутрин до вечер. Само щото е българска музиката, да отделим средства, но има и много глупави песни", посочи шефът на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

"Нито аз, нито моята политическа сила, би насърчил с пари от държавния бюджет да се стимулира налагането на чалгата в България. Ние не можем да разписваме 30% от музиката каква да бъде. Ще искат да чуят Азис, а не Моцарт", включи се и Велислава Кръстева от ДПС.

Тя отбеляза, че Законът за радиото и телевизията е неадекватен към днешния ден и за 22 години е променян 62 пъти. По думите й е необходим голям дебат за него, да се направи цял нов корпус, а не да бъде "кърпено одеялце".