Реакции след свалянето на окупацията на Ректората
Реакции след свалянето на окупацията на Ректората / снимка: БГНЕС

Тази сутрин окупацията на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" бе прекратена. Днес е учебен и работен ден в Ректората. Реакциите не се забавиха.

Сега в Софийския университет "Св. Климент Охридски" комисия проверява дали има щети или повреди в Ректората след повторната окупация в него, която беше прекратена тази сутрин. Това каза за БТА ректорът на СУ проф. Иван Илчев.

"Заради окупацията сме претърпели загуби и има престъпление - беше обсебена публична собственост и сме длъжни да реагираме, дори да няма щети и нека да оставим на юристите да преценят дали ще има съдебен иск", заяви проф. Илчев, попитан дали СУ обмисля възможността за предявяване на иск към окупаторите.

Към момента не мога да кажа дали има повреди в Ректората на СУ, добави ректорът. Ще предприемем и мерки, за да ограничим възможностите за следващи окупации на СУ, след като има хора, които не се стесняват да използват Алма матер за политически цели, каза проф. Илчев.

Един от хората, дошли тази сутрин пред сградата на Ректората, за да поздрави колегите си, беше Ивайло Динев, представител на предишната окупация на „Ранобудните студенти":

„Мисля, че имаше няколко фактора, които повлияха да се развият нещата така. Първо и най-важното е, че обществото, както и медиите, реагираха абсолютно инфантилно, реагираха по детски, реагираха така, че изградиха образа на едни анонимни борци, които не знаят какво правят и се борят срещу своите колеги и преподаватели, а не срещу властта, което насочи агресия срещу тях от страна на техни колеги. Другото е, че вътре хората, които бяха, са по-радикални. Много добре ги познавам, но го караха малко на инат и мисля, че разбраха какво се случва навън и разбраха, че ако продължават, ще натрупат повече негативи", допълни Динев.

Преподавателят от СУ д-р Мария Пиргова подчерта пред bTV, че окупацията пречи - няма разлика между първата и втората. „Държавата трябва да си защитава собствеността. Вече всички преподаватели сме против използването на университета за политически цели", изтъкна тя.

„На хората, които харесват правителството, няма да им хареса никой начин на протест срещу него. Съжалявам, че пречихме на университета, но и на други неща в държавата трябва да се пречи - политиците трябва да се дресират, че не могат да си позволяват своеволия", каза от своя страна един от протестиращите, участвали в окупациите на СУ - Явор Никифоров.

Друг от окупаторите Веселин Недков, който стана известен със слагането на вериги на портите на университета, призна, че окупацията е приключила тази сутрин. Той не можа да даде смислен отговор на действията си през последните няколко дни и не отрече, че в университета е имало и хора, които нямат нищо общо със Софийския университет, включително и студенти от други вузове.

Реформаторският блок отправи покана за обща среща на организации, ангажирани с протестните действия срещу кабинета "Орешарски", съобщи dnevnik.bg

Поканата е към протестиращите студенти, участници в окупацията, "Ранобудните студенти", "Протестна мрежа", подкрепящите протеста преподаватели, "Зелените" и партия "Синьо единство", съобщиха от Реформаторския блок. Тя беше отправена преди окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" да падне с цел да не се допуска насилие в сградата и да не се провали зимната сесия. Друго намерение е да се постигне съгласие за общи действия за оставка и промяна и за формиране на алтернатива за излизане от дълбоката политическа криза.