/ Тина Соколова
Пострадалото от футболна врата дете се подобрява много бавно
99118
Пострадалото от футболна врата дете се подобрява много бавно
  • Пострадалото от футболна врата дете се подобрява много бавно
Пострадалото тежко от стоварила се върху му футболна врата момче от Пазарджик се подобрява, макар и много бавно. Така казват неговите роднини. От деня на инцидента – 24 септември, те всеки ден прекарват по няколко часа пред Интензивното отделение с надеждата да чуят добра новина за детето си.
 
Те не могат да влязат да го видят заради специалния режим в Интензивното отделение.
 
Лекарският екип не смее да се ангажира с прогнози. На въпросите ни отговориха лаконично, че няма промяна в състоянието на момчето от началото на седмицата и все още не се знае какъв ще бъде изходът за него.
 
13-годишният тийнейджър беше ранен при игра на футбол на една от новите общински детски площадки, изградена само преди 5 години. Инцидентът стана на 24 септември. Оттогава не е идвал в съзнание. Беше направен опит за спиране на командното дишане, но неуспешен. Малкият пациент все още диша с апаратура.
 
Единствената новост е, че пострадалото дете вече мърда краката си. Но все още е в кома, разказа бабата Катя Камберова.
 
След трагедията по-малката му сестричка, която е на 8 години, е тъжна, потисната, не ходи на училище. Родителите обаче не са се съветвали с психолог за проблема – казват, че са прекалено разтревожени за брат й.
 
Все още се опитват да проумеят как се е случила трагедията с него. По думите им, момчето е много слабичко, тежало 30-35 кг. Залюляло се е, хванало се с ръце за горната греда и така е предизвикало падането, което пък буди у роднините въпроса толкова ли нестабилни са съоръженията, че да паднат при такова относително леко натоварване. Ако са били заварени основите, вратата е щяла да издържи.
 
Има пропуски при поддържането на спортната площадка и виновните за това трябва да понесат отговорността си, подчертава Сали Демир, братовчед на бабата Катя.
 
Роднина на семейството пък разказва, че преди години и нейният внук пострадал на същата площадка. Ударил си ръката на една врата и я счупил. За този инцидент обаче хората от фамилията не са сигурни дали причината е в необезопасени съоръжения, защото и досега не знаят точно как е станала злополуката.
 
Ромите искат и в тяхната махала общината да направи хубави спортни площадки, за да има къде да играят децата. Сега те ходят на тези в българските квартали, но стават спречквания с българчета. Те ги пъдят, а ромчетата ходят, когато няма никой. Роднините на раненото момче са убедени, че ако е имало възрастни хора наоколо по време на инцидента, е можело да се избегнат тежките последици.
 
Бащата на пострадалото момче упорито отказва да каже името си. Той е гурбетчия, виждал е подобни спортни площадки в развитите страни и казва, че в сравнение с тях тукашните не са така добре обезопасени. Нямат достатъчно омекотяващи настилки, а изкуствената трева е прекалено хлъзгава.
 
Заради трагичния инцидент шефът на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Йордан Йордан Рогачев разпореди на общините, училищата и детските градини да проверят безопасността на всички детски и спортни площадки в региона. Даден е едномесечен срок, след който резултатите ще бъдат обобщени и където има проблеми, ще се вземат мерки.
 
За момента не са събирани текущи данни за проверките, съобщи говорителят на МВР Мирослав Стоянов.