Румен Радев Казанлък
Румен Радев Казанлък / БТА
Ако погледнем съвременната история, след 1989 г., големият пропуск на България, е че тя не поставяше въпроса за българите в Македония, за тяхното положение и права. Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на книгата на доц. Спас Ташев „Борбите на македонските българи за права и независимост – 68 случая от периода 1944 – 1994 г.“.

Според него българите там не съществуваха в дневния ред на българската външна политика.

Ако погледнем документите, тях ги няма в Декларацията за добросъседство и приятелство от 1999 г., няма ги в Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от 2017 г., няма ги в Националната рамкова позиция от 2019 г. Когато България наложи съвсем основателно вето върху започването на преговорите за членство в края на 2020 г., българите в Република Северна Македония (РСМ) и техните права също не бяха част от мотивите, припомни президентът. Той добави, че в същото време натискът върху България да отвори вратите за началото на преговорите е растял. Почти всеки ден имах обаждания от европейски лидери, от лидерите на европейски институции, от държавници зад океана час по-скоро ние да отворим вратите и да вдигнем ветото, посочи държавният глава. 

Румен Радев добави, че благодарение на статиите на доц. д-р Спас Ташев, които сега са събрани в тази книга, са започнали важни процеси. 

В този период аз също осъзнавах, че нашата позиция е изградена на много важна основа – историята, културното наследство, традициите и езика, но липсваше нещо съществено, което да направи тази позиция пълноценна и убедителна. Именно затова започнатото от доц. Ташев да публикува тези истории, нашата среща с него, в тях изкристализира проблемът за правата на българите в Северна Македония, каза държавният глава. 

Благодаря на дипломатите, благодарение на които този проблем се формулира като една отговорна, национална позиция, която се превърна в повратна точка на отношението на нашите европейски партньори и институции към проблемите в РСМ, превърна се в позиция, която да отвори вратата при определени условия, не само за началото на преговори за членство, а за изграждане на истинско добросъседство и приятелство между нашите страни, каза още президентът. 

Днес всеки говори за промени в Конституцията и за гарантирането правата на гражданите с българско самосъзнание в РСМ и това се приема за нормално, но преди две години тази тема изобщо не стоеше, добави Румен Радев.
 
Николай Трифонов/БТА