Пътуваме безвизово до САЩ, когато изпълним обещаните критерии
Пътуваме безвизово до САЩ, когато изпълним обещаните критерии / снимка: DarikNews

На България ще бъде разрешено да влезе безвизовата програма на САЩ веднага след като посрещне изискванията, след като страната посрещне критериите, за които е поела отговорността да изпълни. Това каза за предаването „Годината” по Дарик Нанси Макълдауни – посланик на Съединените щати у нас.

Едно от условията за безвизово пътуване е цялостното ниво на отказване за българските кандидати за визи да е под 10 процента – ниво, което все още не е достигнато, припомни Макълдауни: „Процентът варира от месец на месец, затова е трудно да се каже по което и да е време колко е точно, но е над 10 процента и цялостната тенденция е този процент да се покачва, вместо да се понижава”.

Относно инцидента, при който президентът Буш за малко не пострада от удар с обувка, Макълдауни коментира: „Това беше изключително нещастен инцидент. Много съжалявам, че бях свидетел на това. Сигурна съм, че много хора със съжаление са видели нещо, което е показало, че някой е загубил способността си да говори и е преминал към много брутални действия, което беше много грубо. По отношение на политиката обаче това няма никакво влияние. Президентът Буш работи много усилено със своята администрация, за да се опита да осигури мир и стабилност в Ирак и да изгради по-добро бъдеще за тази страна”.

Оценката на американския посланик за първата година, през която в страната ни бяха разположени американски военни: „Изключителен успех. Оцених я като изключителен успех, нещо, от което съм изключително удовлетворена”.

На въпрос какви са впечатленията й от последния прекаран месец у нас като посланик, Макълдауни отговори: „Наскоро четох прекрасен пасаж от българската история с автор Паисий Хилендарски, което е наистина изключително – монах, който пише преди началото на революционния период. Той призовава гражданите на България както да се обединят около националната си идентичност, така и да са горди от това, което са постигнали и това, което са. И този призив за гордост от това, което са, е нещо, което намерих за изключително неустоимо”.

Цялото интервю четете тук.