Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / МОН
Те ще се редуват присъствено-онлайн с останалите класове от горния курс
Последната седмица на януари ще се анализира ситуацията с коронавируса и от началото на февруари в клас ще бъдат върнати и големите ученици от 5 до 12 клас. Това обаче няма да стане наведнъж, а отделните випуски ще се редуват. Първи ще бъдат върнати 7, 8 и 12 клас, които ще учат присъствено за по седмица-две, след което ще сменят местата си с децата от 5, 6, 9, 10 и 11 клас. И така до пролетта - планът е учениците да учат, като се редуват - присъствено и онлайн. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев.

"Редуване е алгоритъмът, който предлагаме. Ще се започне с приоритетните класове - 7,8 12 клас, следващата седмица останалите класове. Имаме варианти и с две седмици - да се редуват на две седмици. По думите му е много вероятно този модел на учене да се запази до пролетта. "Опцията ще бъде редуване. Последната седмица преди първи февруари ще анализираме. Ситуацията продължава да бъде непредвидима. Последната седмица преди 1 февруари ще бъде анализирана ситуацията и тогава ще бъде решено окончателно", заяви образователният министър в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

"Следим ситуацията седмица за седмица. Големият риск е британският щам. Учениците в гимназиален етап вече са 10-та седмица онлайн, до края на януари ще станат 12. Трябва, доколкото е разумно, да ги върнем", коментира Вълчев.

"Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. Но до пролетта ще бъдем в умерен вариант, като редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение", допълни той.

Учениците от 5 до 12 клас ще трябва задължително да бъдат с маски в училищата. Ще се проветрява по-често, а целта е учениците да излизат по-често навън, заяви той.

"Завършването на срока няма да се отложи като време. Нямаше екскурзии, нямаше грипни ваканции. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компесаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", категоричен бе Вълчев.

Засега няма да се изместват и датите за матурите, добави Вълчев.

Създадени са регламенти за несмесване на учениците в учебните заведения. Следим ситуацията седмица за седмица, заяви той. А притеснението на МОН идва от големият риск идва от британския щам. Рискът остава, а от друга страна, учениците в гимназиален етап до края на януари ще са 12 седмици в режим на онлайн обучение.

Вече има списък с желаещите учители, които искат да получат от ваксината срещу коронавирус. Вече 19 хил. педагози са заявили желание да бъдат ваксинирани, а списъкът е отворен и продължават да приемат още желаещи, каза още Вълчев.

Относно обявената от президента дата за изборите 4 април министър Вълчев е скептик, че това ще стимулира избирателната активност. Според него в началото на пролетната ваканция, която съвпада с изборната дата, много родители ще предпочетат да заведат някъде децата си.

Министърът направи коментар и за предстоящите избори. "ГЕРБ печели последните 14 години и съм убеден, че и този път, ще бъдат оценени усилята ни". "Никога досега не е имало толкова средства за образование. Инвестирахме в учителите, в материалната база. Убеден съм, че това, което правим в образователната система, ще даде резултат", заключи Красимир Вълчев.