Главната прокуратура на Молдова започва разследване на лотарийния бизнес в страната. То е на практика срещу създаването през 2016 на условия - лобистки законодателство и лицензи, в полза на компаниите, свързани с Васил Божков, които са монополизирали местния пазар.

За углавното дело срещу монополизирания игрален пазар в Молдова съобщи на брифинг главният прокурор на страната Александър Стояногло, съобщава Newsmaker.md. Той посочи, че в разследването фигурират чиновници, които са действали "в свой материален интерес или в интерес на трети лица". Някои от тях работели в икономическото министерство на Молдова и в Лицензионната палата.

Стояногло отбеляза още, че за тази цел на ниво правителство и парламент е била приета "съответната нормативна база". Той припомни, че през 2016 г. в Молдова са прекратили всички лицензи на игралните заведения в страната, а финансовото министерство им изплаща до момента милиони леи компенсация за предварително платените лицензи. Главният прокурор на Молдова отбеляза, че някои представители на властта, "действащи в интерес на трети лица", са разработили и приели поправки в законите, които са позволили "Националната лотария на Молдова" да стане монополист в хазарта. След това държавата е взела решение да намери частен партньор на лотарията.

"Министерството на икономиката и инфраструктурата е създало технически условия за потенциални партньори, за да бъдат изключени от самото начало от този сектор държавни компании. Очевидно всички тези условия са подбрани за конкретна фирма", отбеляза Стояногло, цитиран от молдовската медия. Така, за сред изискванията за бъдещия партньор на молдовската лотария са били формулирани - наличие на подобен бизнес в друга страна, опит в тази сфера минимум 3 години и годишен оборот за последните 3 години не по-малко от 500 млн. евро. Бъдещият партньор е бил длъжен да има тригодишен опит в бизнеса с игрални автомати, не по-малко от 5 хил. игрални автомата в "различни европейски страни", както и той самият да произвежда такива.

Горанов: Комисията по хазарта е утвърждавала правила за игри в разрез със закона

Главният прокурор на Молдова заяви, че след сключването на договора за публично-частното партньорство "Националната лотария на Молдова" е трябвало да получава 75% от приходите, а частният партньор - 25%. "В крайна сметка държавата е получавала по 11,4% от приходите, а частният партньор - 89,6%, защото "Националната лотария на Молдова" е отчитала разходи за игралния фонд", отбеляза Стояногло. Той подчерта, че от 1 октомври до май 2019 в Молдова са продали лотарийни билети на стойност 325,98 млн. леи. От тях 39,5 млн. леи е получила "Националната лотария на Молдова", а частният партньор - около 81,5 млн. леи", посочи още Стояногло. По думите му "в интерес" на трети лица правителството е "намалило или изключило" данъчни отчисления от хазартния бизнес.


Гешев: Божков прави това, което и Цветан Василев - дискредитира държавата (ВИДЕО)


Прокурорите смятат, че заради това от 2017 до 2018 година Молдова е загубила около 400 млн. леи.

Обвинителите проверяват "траекторията на действията, които са позволили да се нанесат щети на бюджета от съмнителни схеми на задгранични компании и монополен контрол на хазартния бизнес".


В статията се напомня, че през 2016 година управляващите в Молдова решават да намерят частен партньор на Националната лотария на страната. Такъв става австрийската компания Novomatic AG, а в сферата на букмейкърството и лотариите -  NGM Company, чийто учредител е регистрираната в Дубай компания NGM SPC Limited. Тя е основана от две български фирми - National Lottery AD и New Games AD, пише молдовската медия.

Двете принадлежат на един от най-богатите хора в България Васил Божков. През февруари 2020 на Божков бяха предявени обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, опит за подкупване на длъжностни лица, пране на пари и др., посочва още публикацията на Newsmaker.md.