Проф. Илчев: В СУ ще има нова антикризисна програма, но вече сме отрязали до кокал
Проф. Илчев: В СУ ще има нова антикризисна програма, но вече сме отрязали до кокал / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проф. Илчев: В СУ ще има нова антикризисна програма, но вече сме отрязали до кокал
47193
Проф. Илчев: В СУ ще има нова антикризисна програма, но вече сме отрязали до кокал
За студентските такси
  • Проф. Илчев: В СУ ще има нова антикризисна програма, но вече сме отрязали до кокал
  • За студентските такси

Едно от първите неща, които ще трябва да бъдат направени в Софийския университет е нова антикризисна програма и структурна реформа в Алма Матер, която обаче да не навреди на качеството на образованието. Това съобщи в интервю за "Дарик кафе" ректорът на най-старото висше училище в страната проф. Иван Илчев. Той бе преизбран от Общото събрание на СУ за втори мандат и ще ръководи Алма Матер през следващите 4 години.

Проф. Илчев подчерта обаче, че вече няма накъде повече да бъдат свивани разходите на висшето училище. За разлика от миналата година тази зима не се очакват проблеми с парното и топлата вода на университета и общежитията му.

 

"През миналия мандат приехме една тежка антикризисна програма, която ни позволи, след като бюджетът ни две години беше рязан с по 12-13 млн. лева, що-годе половината от тази сума да може да спестим, без да нарушаваме ежедневната дейност на университета. И сега, едно от първите неща, които трябва да се направят, е антикризисна програма, но тя трябва да бъде различна, защото няма откъде да режем, ние сме орязали до кокал нещата. Много лесно се дават рецепти - уволнете тогоз, уволнете оногоз, само че при нас обществото влага десетки години наред инвестиции, за да подготвя качествен преподавател и качествен научен работник, за да стане той професор. Такъв човек и да съкратиш, унищожаваш се един замах десетки години инвестиции", коментира проф. Илчев. Той изрази съжаление, че трябва да се изпада в такива битовизми, вместо да се говори дали при такава ситуация може да се дава качествено образование и качествена наука, която да бъде на нивото на европейската.

 

По повод намерението на правителството студентите държавна поръчка да поемат от догодина до 2/3 от разходите за обучението си, което би повишило значително някои от семестриалните такси, проф. Иван Илчев посочи, че Академическият съвет на Алма Матер ще търси решение на този проблем.

 

"Не, че таксите са толкова безумно високи, но доходите на хората са много ниски", коментира ректорът. Според него е трудно да се въведе някакъв подоходен критерий за размера на таксите, като била несправедлива и друга идея - младежите с ниски оценки да плащат повече. "Нямаме реално действаща система, която да диференцира доходите на родителите, т.е. трудно може да си позволим да слагаме по-високи такси да кажем на семействата с по-високи доходи, защото в България е пределно ясно, че се крият доходи", аргументира се проф. Иван Илчев.

По думите му трудно може да помогне и другата идея, лансирана и от образователният министър - повече да плащат онези, които имат по-слаб успех. "По един начин учи човек, който живее в четиристаен апартамент в София, заобиколен от книги и чийто родители заемат добри позиции в обществото, и по съвсем друг начин учи човек, дошъл от село Хвойна в Родопите, който си плаща за квартирата, който трябва да работи, за да може да подпомогне родители си - на това дете му е много по-трудно, има много по-ниски оценки", обясни Иван Илчев.

"Този въпрос неминуемо ще бъде обсъждан, ако това бъде прието от Народното събрание, но самото му поставяне за мен е неприемливо. Това е знак, че държавата се опитва да прехвърля все по-голяма тежест от образованието върху плещите на хората", заяви ректорът на СУ.