Анастас Герджиков
Анастас Герджиков / БТА
Дълбоко вярвам, че през следващите пет години Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) ще влезе в групата на първите 500 университета в поне една от трите големи международни класация, каза ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на тържественото откриване на 135-ата академична година на най-старото висше училище, което се състоя пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

Днес е откриването на академичната година на СУ, който вчера навърши своята 135-годишнина. Софийският университет е най-старият български университет, открит през 1888 г., когато само 15 процента от българите са грамотни, със седем преподаватели, възпитаници и доктори на престижни университети в Лайпциг, Женева, Виена, Йена и Париж. Това става възможно благодарение на дарителите Христо и Евлогий Георгиеви, които даряват място от 10 200 квадратни метра и 6800 000 златни лева за построяване на сграда и издръжка на висшето училище, каза още проф. Герджиков.

Той отбеляза, че на едно събитие през последната седмица отново чухме министър-председателят да казва, че образованието, науката и иновациите са приоритет. "Това съвпада удачно с решението на Съвета на деканите да споделим с премиера нашите искания. Аз отправих до академик Денков писмо със седем искания, от които само едно е свързано със СУ.

Става дума за сграда, която ни беше отнета на три пъти от поредица правителства. Всички останали искания не са за нас, а за доброто на висшето образование. Настояваме реформата във висшето образование да продължи - с промяна на финансовия модел, стимулиране на качеството на образованието, подпомагане на привличането на чуждестранни студенти и достойно заплащане на преподавателите, изследователите и служителите. Много от тези искания съвпадат с предложенията на Съвета на ректорите на висшите училища и са насочени към развитието на цялата система. Други съвпадат с исканията на синдикатите - национално представителните организации на работниците и служителите, които и днес са с нас, защото повече от 20 години работим в партньорство за развитието на системата на висшето образование. Вярваме, че и във висшето образование промяната ще продължи, а няма да спре или дори да тръгне в обратна посока", каза в словото си ректорът на СУ.