Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата
Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата / Thinkstock/Getty Images
Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата
80940
Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата
  • Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата

Приемът само на кърма може да причини бъбречни проблеми при бебетата. Необходимо е заедно с кърменето да се приема и вода. Това съобщи в интервю за Дарик един от най-добрите детски нефролози в България д-р Димитър Русинов.

Той уточни, че в неговата практика е лекувал шестмесечни бебета с камъни в бъбреците, причинени от факта, че малчуганите са хранени само с кърма. Специалистът от Болницата за активно лечение на детски заболявания „Проф. Иван Митев" съобщи, че всяка година при него идват по едно или две деца, който без въобще да подозират, че имат някакъв бъбречен проблем, се поставят директно на диализа, защото се оказва, че са в краен стадий на бъбречна недостатъчност.

При някои деца, особено когато има фамилност в семейството за бъбречни камъни, това е една склонност на организма да отделя повече калций в урината и тогава богатите на калций храни могат да създават проблеми. Затова не би трябвало да се прекалява с тях - това са основно млечните храни, шоколадите и какао съдържащите продукти.

Да се хранят бебетата само с кърма е една практика, която през последните години се налага - да бъдат децата само на кърма, да не приемат никакви течности - това, всъщност не е добре от наша гледна точка. Дори може да създаде проблеми при някои деца, имали сме такива. Недостатъчното течности в организма водят до концентриране на урината, а концентрираната урина може да образува кристали, пресъчинки и камъни. Имали сме деца на шест или седеммесечна възраст с бъбречни камъни. Водата е полезна и необходима. Само на кърма не е достатъчно, трябва да се приема и известно количество вода.

За съжаление и при децата много често бъбречните заболявания протичат подмолно, без никакви прояви или пък с някакви неспецифични, на които нито родителите, нито медицинските специалисти обръщат внимание, тъй като те не представляват нещо необичайно. Всяка година имаме поне едно или две деца, които без въобще да знаят, че имат някакъв бъбречен проблем, идват направо за диализа в краен стадий на бъбречна недостатъчност. За съжаление и при децата е така.