Следващият служебен премиер на страната категорично ще бъде досегашният Гълъб Донев. Това заяви пред медиите държавният глава Румен Радев.

„По никакъв начин не искам да бавя вече нещата. Ясно е, че се върви към избори и трябва възможно най-бързо да имаме редовно правителство и решение най-сетне на политическата криза“, посочи Радев.

По повод евентуална дата за изборите, президентът заяви, че трябва да се преценят редица обстоятелства.

„Ще има ли волята, съгласието и най-вече желанието парламентът да приеме оставащите няколко важни закона. Също така да си каже мнението и ЦИК и да бъде ясно на партиите може, или не може да има избори с машини поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите. Затова не мога още да кажа дата за избори, но това ще го изговорим с партиите. Датата на разпускане на Народното събрание, пък, зависи от точната дата на изборите. Мерим 2 месеца по Конституция, не повече, но не и по-малко от 60 дни“, посочи още Румен Радев.

На този етап той се въздържа от коментар за състава на служебното правителство, тъй като заяви, че му предстои разговор с всеки един от служебните министри до момента. 

На въпрос как оценява възможността този път да се излъчи редовно правителство, президентът заяви, че това трябва да бъде адресирано по-скоро към партиите.

"Аз си го обяснявам така - липса на желание, страх да се управлява страната по време на тежки кризи. Криене зад гърба на служебното правителство, с вменена отговорност на президента - това е твърдо удобно. Партиите сега ще търсят виновен за това, че няма редовно правителство. Но аз им пожелавам най-сетне да се обединят около важните приоритети и този път да подходят различно. Да търсят общи решения преди изборите, а не след това. Защото след това е късно. След това се търси изход от ситуацията, който следва да приключи с грозни компромиси, а тези грозни компромиси отблъскват избирателите. Така че пожелавам на партиите да направят различни кампании - по-малко черен пиар, нека тонът не превишава етичните норми, нека се търсят общите решения, не казвам коалиции, те ще решат сами. Важно е сега да седнат на една маса тези, които мислят, че имат общи приоритети и общи политики. Сега да го търсят, а не след изборите", каза държавният глава. 

Президентът за пореден път отговори на нападките, че има модел "Радев": 

"Няма такъв модел "Радев". Има модел, наречен Конституция на България, която много ясно казва, че когато партиите не могат да излъчат правителство, президентът е длъжен да го направи по Конституция. Президентът не упражнява еднолична власт и неговите служебни правителства не рушат парламентаризма. Единственото нещо, което може да разруши парламентаризма, това са самите партии. Призовавам ги да не продължават да го правят. Те упорито и сами искат да разрушат парламентаризма", заяви държавният глава Румен Радев.