/ БГНЕС
Заместник-министърът на здравеопазването, отговарящ за Европейските въпроси, д-р Мирослав Ненков, ще представи официално издигнатата кандидатура на град София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
 
Събитието ще се проведе в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел. На срещата са поканени представители на институциите на Европейския съюз и на държавите-членки, дипломати и медии.
 
Конкурираме се с 18 държави за домакинството на Европейската агенция по лекарствата

ЕМА, която сега е позиционирана в Лондон, е стратегическа структура, регулираща лекарствения пазар на територията на ЕС, а към възможността за релокирането ѝ в страната ни е подходено абсолютно сериозно от страна на България, заяви преди дни д-р Ненков.
 
Кандидатурата на София е базирана на официални данни, постъпили в Министерството на здравеопазването от компетентните институции - по отношение на утвърдените от Европейския съвет изисквания за наличие на инфраструктура, достъп до транспорт, училищна мрежа, пазар на труда и т.н.
 
До 30 септември 2017 г. ще бъдат разгледани всички кандидатури и съответствието им с критериите. След това, през октомври постоянните представители на страните-членки в Брюксел ще направят устни презентации на кандидатурите си за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. Окончателното решение ще се гласува през месец ноември, на заседание на Съвет "Общи въпроси".