Сафет Халид
Сафет Халид / netinfo
Печка и грамота от министъра на околната среда и водите получи Сафет Халид, който спаси от измръзване щъркели в силистренското село Зарица. Днес състоянието на щъркелите провери лично заместник-министърът Красимир Живков.
 
Посещението на заместник-министъра в Зарица е започнало от кметството, където той, заедно с експерти на Зелени Балкани, се е запознал с актуалната ситуация. След това се е отправил към селскостопанския двор, в който са настанени и самите щъркели:
 
„Щъркелите са в една отделна стая в бившия стопански двор, който се използва от Халид. Отделени са от семейството в друга стая. Важното е, че заключението на Зелени Балкани е, че птиците са в добро състояние и с подобряване на времето трябва да бъдат изведени в естествена среда“, каза заместник-министърът.

Доброто е „заразно“: Българи от цялата страна се втурнаха да спасяват щъркели (СНИМКИ)
 
Грамоти и печки за други спасители на прелетни птици, които публикуваха снимки със спасените от тях животни, няма да има, стана ясно от думите на Красимир Живков. Ето и съвета на експертите към тях:
 
„Хората, които са реагирали и са оказали помощ на пострадали и замръзнали птици, трябва да знаят да се обръщат към съответните институции. На първо място местната власт, регионалните инспекции. Реакцията на Сафет Халид не трябва да означава, че всички птици, които са по поляните, трябва да бъдат хванати и отглеждани и да им се оказва помощ. Да, тогава е имало зимна обстановка, измръзване на тези, но това не означа, че всички птици, които са по полето трябва да им се оказва помощ“.
 
Гражданите, намерили бял щъркел в безпомощно състояние, може да се обръщат за съдействие към Държавните горски стопанства или съответната община, съветват още от Министерството на околната среда и водите.