/ iStock/Getty Images
Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване не приеха да има нулева ставка за храна – от малката потребителска кошница на Националния статистически институт, ток, газ, вода, лекарства, медицински изделия, детски седалки за автомобили. В комисията се обсъди Законопроект за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност – първо гласуване. „За“ гласуваха осем народни представители, „против“ - един, „въздържал се“ - осем. 

Според вносителите от партия „Възраждане“ в домакинствата с най-ниски доходи разходите за храна достигат до 45 на сто. Инфлацията става все по-голяма, хората изнемогват, доходите изостават и ние като законодателна власт трябва да намерим решение на тези проблеми, каза Елена Гунчева от „Възраждане“. По думите й има средства, които биха могли да се пренасочат, за да има нулева ставка. 

Заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев каза, че въпросът е дали нулевата ставка ще доведе до намаляване на цените на лекарствата. Ние не сме убедени в това, допълни той. Грибнев посочи, че има различни механизми, чрез които се намаляват цените на лекарствата и на медицинските изделия. Министерството на здравеопазването не подкрепя предложенията, каза още той.

Людмила Петкова от Министерството на финансите каза, че ведомството не подкрепя предложенията. Промени в данъчните закони не могат да се правят след приемането на бюджета за съответната година, допълни тя. В законопроекта има три групи стоки и за тях не може да се приложи нулева ставка по сега действащата европейска директива, добави Петкова. По думите й директивата допуска въвеждане на намаляване на ставка, включително и за лекарства, но не и да бъде нулева.

Управителят на Националната здравно-осигурителна каса проф. Петко Салчев каза, че институцията не подкрепя предложенията за нулева ставка. 
БТА