Опозицията ще даде бюджета на касата на Конституционния съд
Опозицията ще даде бюджета на касата на Конституционния съд / netinfo

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за следващата година ще бъде даден на Конституционния съд от опозицията в Народното събрание, след като депутатите от управляващото мнозинство приеха окончателно законопроекта.

След като вчера Народното събрание прие в бюджета на касата предложенията на председателя на здравната комисия Борислав Китов и на Атанас Щерев, според които националният рамков договор може да се сключи по всяко време и следващата година, депутатите гласуваха, че това трябва да стане до 22 декември. Ако дотогава касата и лекарският съюз не се споразумеят, през 2007 година ще действа настоящият рамков договор.

Според управляващото мнозинство това се наложило, тъй като приетите преди това текстове на Китов и Щерев си противоречали както едно на друго, така и на други приети вече параграфи от закона. Според председателя на здравната комисия бюджетната комисия не се е съобразила с вече гласуваното и не е инкорпорирала предложенията в общия текст, а е предложил старата редакция с нова фиксирана дата за сключване на договора.

При гласуването на този текст, опозицията напусна залата и заяви, че ще сезира два пъти Конституционния съд. Първият ще е за въвеждането за първи в бюджета на касата лимити за болничната и доболничната помощ. Вторият ще е за грубото погазване на конституцията, след като на два пъти приети текстове в законопроекта не са включени в крайния му вид.

Опозицията заяви, че иска среща до вторник с президента Георги Първанов по проблемите на бюджета на здравната каса. След гласуването председателят на БЛС Андрей Кехайов каза, че Националният събор на съюза ще решава как да се процедира, ако на 22 декември няма подписан договор, а НЗОК сама ще определя цените по клиничните пътеки.

Председателят на управителния съвет на здравната каса Емил Райнов каза, че с гласувания текст парламентът дава възможност, ако не се стигне до договор от 1 януари, системата да продължи да работи.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров каза, че фиксирането на срока за подписване на Национален рамков договор до 22 декември се налага, за да може президентът да подпише указ и на 1 януари да има бюджет на здравната каса. В противен случай тя ще работи с една дванадесета от бюджета за 2006-та, което не е нито в интерес на лекарите, нито в интерес на пациентите, посочи още Димитров.