Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър проф. д-р Христо Хинков за десетки жалби от граждани - диабетици, които алармират, че в аптечната мрежа липсват животоподдържащи инсулини за лечението на захарен диабет, съобщиха от пресцентъра на институцията. Проф. Ковачева поиска проверки по конкретните жалби, при констатиране на пропуски или нарушения настоява за незабавни мерки по тяхното отстраняване.

Единият от липсващите лекарствените продукти е „Оземпик инжекционен разтвор 1 мг“, т.нар. "писалка", широко използвана от много хора не по предназначение, а за бързо и рязко отслабване. Така хората, които действително се нуждаят предвид заболяването си, остават без лечение.

„Липсата на това лекарство и невъзможността да се набави адекватен заместител води до застрашаване живота на българските граждани, които имат нужда от него“, пише гражданин на Русе до омбудсмана и настоява да получи информация „кога ще бъдат организирани доставки по аптеките в България“. Той е разтревожен, защото е попаднал на информация за очаквана доставка в началото на месец август, но тя била изтеглена с две седмици и пита дали това в действителност е така. В този дух са и останалите жалби, свързани с препарата, посочват от пресцентъра на омбудсмана. 

„Като национален омбудсман, бих искала за пореден път да изразя силното си безпокойство от постъпващите в институцията жалби и сигнали от граждани по повод липсата на лекарствени продукти в аптечната мрежа, в това число инсулини и нарушени техни права като пациенти и здравноосигурени лица и в тази връзка отново настойчиво да препоръчам да бъдат обсъдени и предприети мерки, с които да се гарантира в дългосрочен план правото на гражданите на достъп до използваните за лечението им лекарствени продукти. Бих искала да обърна внимание, че посоченото лечение е животоподдържащо, а прекъсването му, както и смяната на терапията, крие сериозни рискове за живота и здравето на пациентите“, пише омбудсманът до министър Хинков.

Проф. Ковачева го информира за редица случаи на потърпевши от цялата страна, които търсят различен вид инсулин, на конкретна фармацевтична компания, като бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML, бързодействащия Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и др.

На 4 юли от Министерството на здравеопазването обявиха, че е изготвено предложение за улесняване на процедурата по замяна на аналогови инсулини. Целта е замяната да може да се извършва от лекуващия ендокринолог, без да са необходими експертиза от комисия и определени лабораторни и клинични критерии. Отпадането на критериите е гласувано от Надзорния съвет на НЗОК с оглед безпроблемно осигуряване на лечение на лицата със захарен диабет и улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози. Предложенията са направени поради зачестили сигнали за липса на инсулини. 
Биляна Иванова/БТА