Няма кой да ни поддържа специализираната апаратура в болниците
Няма кой да ни поддържа специализираната апаратура в болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма кой да ни поддържа специализираната апаратура в болниците
68005
Няма кой да ни поддържа специализираната апаратура в болниците
  • Няма кой да ни поддържа специализираната апаратура в болниците

Изтичането на медицински физици в чужбина изправя страната ни пред дефицит от подобни специалисти, които са необходими за поддръжката на апаратура, използваща йонизиращи лъчения. В рамките на тази и следващата година предстои в страната да бъдат въведени в експлоатация 17 линейни ускорителя за лъчелечение, за поддръжката на които ще са необходими около 70 медицински физици.

Специалистите, които към момента се занимават с безопасността на апаратите за лъчелечение обаче са едва 34 души, съобщи за Дарик председателят на Българското дружество по биомедицинска физика и инженерство проф. Женя Василева. В навечерието на международния ден на медицинската физика, който отбелязваме за първи път на 7 ноември, проф. Василева съобщи, че в големите болници, в които се извършват сложни изследвания, е задължително да има назначен по един такъв специалист, за да се грижи за безопасността на пациентите.

У нас към момента три университета подготвят магистри по медицинска физика, обясни проф. Василева. „След което клиничните медицински физици продължават специализация. За тази цел обаче държавата отпуска в последните години само по едно или по две места, което би трябвало да се промени във връзка с навлизащата нова апаратура. Проблем е изтичането на кадри в чужбина, но това е проблем и при много други специалности”, обясни тя. 

В момента в лечебните заведения работят около 100 клинични медицински физици. С въвеждането на допълнителна апаратура обаче този брой се оказва недостатъчен, допълва специалистът.

„Например, предстои въвеждането на 17 линейни ускорителя за лъчелечение, за които не са достатъчни наличните 33-ма или 34-ма медицински физици в момента в отделенията в страната. Трябват поне още толкова. В образната диагностика също се въвеждат нови технологии. А искаме пациентите да са сигурни, че, когато им се направи рентгеново изследване или някаква друга процедура, тя ще бъде направена с възможно най-малкото облъчване”, заяви още Василева.

Ниското заплащане е една от причините да губим медицински физици. Според Василева обаче то е повсеместно за всички специалисти, работещи в здравеопазването.

„В последните няколко години няколко от най-опитните ни медицински физици заминаха в чужбина. Това е факт и финансовият мотив, разбира се, е един от основните”, призна проф. Василева.