Нови разделителни линии се очертаха при социалистите. Временното ръководство на БСП отказа да включи бившия председател Корнелия Нинова в листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Вътрешната опозиция застана срещу това решение.

След вчерашния пленум на БСП и критиките от Корнелия Нинова към Националния съвет на партията, нова тема раздели социалистите - има ли право Нинова да бъде кандидат за народен представител, съобщи NOVA.

Пред Националната телевизия временния председател Атанас Зафиров заяви, че уставът, променен от доскорошния председател, забранява повече от 12 години стаж в парламента. Близките до Нинова обаче са на друго мнение.

„Това е норма, която се въведе по предложение на Корнелия Нинова в Устава на партията. Тънката подробност е, че за председател това време не се брои. Така че Нинова от 41-вото НС до 2016, когато беше избрана като председател, това са 7 години, които трябва да и се броят”, каза Иван Ченчев.

Докато тече спорът дали има място доскорошният председател в листата или не, партията подготвя наказания за нея и за всички, които застават срещу лявото обединение. Сегашното  ръководство на партията вижда това като саботаж.

„Вчерашния пост на г-жа Нинова и действията й през последните два месеца откакто си даде оставката са проява на лош вкус. Това остава за нейна сметка. От едната страна бяха 20 хил. социалисти, които се качихме на Бузлуджа, от другата страна - една алтернативна Бузлуджа от 50-60 души около нея”, каза председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

И още червени линии между двата лагера - връщането на изключени членове обратно в партията. Според Иван Ченчев пленумът е нелегитимен и решенията му ще бъдат оспорени пред Контролния орган на партията. Новото ръководство обаче е категорично.

„На изборите ще се явяваме обединени и заедно, нещо което 10 години не можем да го направим”, допълни Борислав Гуцанов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA