Нови обвинения за финансови злоупотреби в екозавода в Шишманци
Нови обвинения за финансови злоупотреби в екозавода в Шишманци / netinfo

Екозаводът на Пловдив край село Шишманци се финансира незаконно от държавата и общината. С малко повече от половината от похарчените 25 млн. лева той трябваше да е напълно готов, вместо да се искат от правителството нови 17 млн. лева за довършването му. Тези обвинения към бившите си съдружници от Консорциум „Екологичен завод", който изгражда предприятието край Шишманци, отправи днес бизнесменът Петър Станчев.

Той заяви, че „пладнешкият обир на повече от 10-11 млн. лева е станал под покровителството на държавните институции и общината” и се оплака, че нито прокуратурата, нито ДАНС са обърнали внимание на сигналите му. Станчев, чиято фирма бе изключена от консорциума преди 2 години, показа договор с френската фирма „Терсем", според който инсталациите за преработка трябва да бъдат предадени до ключ срещу 3 млн. евро. Според него сумата е била авансово преведена преди 4 години, но се е „връщала" по частни сметки. Цялата държава стои зад Николай Гигов и Атанас Търев, които отклоняват пари, заяви Станчев.

Според него има четири груби нарушения на законите при финансирането на първия в страната завод за преработка на битови отпадъци с публични средства – фирмите в консорциума, спечелил обществената поръчка за изграждане са подменени; отпускат се милиони от държавната компания „Публични инвестиционни проекти", макар заводът да не е 100% общински; работи се без строително разрешително и няма издадено комплексно разрешително, защото такъв документ не може да бъде даден на консорциум, нерегистриран по Търговския закон.

Изключеният съдружник заяви още, че недовършеният екозавод е проектиран за работа с технология, която ще бъде забранена догодина с директива на ЕС. Предприятието ще работи по метода на компостирането, който е един от възможните по хармонизираната с еврозаконодателството Наредба №8 за оползотворяване и обезвреждане на отпадъците, се казва в становище на Министерството на околната среда и водите по запитване на Дарик.

Трите одита на екозавода до момента не са показали финансови нарушения, а кметът на Пловдив не е следствен орган, за да търси такива и да се произнася по тях, коментира твърденията за потънали в обекта милиони кметът Славчо Атанасов. Той припомни, че до момента държавата е отпуснала 15 млн. лева за строителството, общината – 9, 8 млн. и са нужни още 17 млн. лв. за довършването.

За нещастие на г-н Станчев всички преводи са правени чрез банкови акредитиви, които ще опровергаят глупостите му, коментира Георги Колев, адвокат на Консорциума и общински съветник. Той отрече да е имало авансов превод към френската фирма и посочи, че парите са превеждани на траншове преди всяка доставка. Според Колев към показания от Петър Станчев договор от 2002 година има осем анекса, свързани с индексиране на цените според инфлацията.