По думите ѝ с него се решава въпросът с многогодишния тормоз и натиск върху стотици потребители
"Приехме дългоочаквания закон за колекторските фирми. Вярваме, че с него решаваме един дълго отлаган проблем и решаваме въпроса с многогодишния тормоз и натиск върху стотици и хиляди сигурно потребители". Това каза на брифинг след заседанието на МС вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

По думите ѝ още днес законът ще тръгне към Народното събрание.

"Фирмите, които ще изпълняват тази дейност ще подлежат на регистрация. Досега нямаше такава и абсолютно своеволно и от юридически и от физически лица бяха събирани вземания", заяви Нинова.

Петков: Рестартираме дейността на Националния съвет по антикорупция

По думите ѝ длъжникът има право да оспори това търсене. 

"Колекторските фирми са задължени да не звънят и да не упражняват какъвто и да е натиск върху хората от 20:00 до 08:00 часа, както и в празнични дни. Те нямат право да искат по-голяма сума от първоначалното задължение - т.е. да начисляват такси и комисионни, с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Могат да събират само основното задължение и единствено лихвите за забави, които са законната лихва", уточни вицепремиерът.

Тя добави, че законът предвижда сериозни санкции и глоби при неизпълнение на задълженията, като глобата за физически лица ще бъде от 5 000 до 15 000 лв., а за юридически и еднолични търговци - от 10 000 до 50 000 лв.

"Ще бъде изработен пакет за великденска подкрепа за най-нуждаещите се граждани във връзка с покачващите се цени на хранителните стоки. Това ще е еднократна финансова помощ, която ще бъде раздадена преди Великден и на нея ще могат да разчитат пенсионерите в страната", обясни говорителят на кабинета Петков Лена Бориславова.

"Държавата ще разпредели допълнителни финансови средства в полза на семейство, чиито деца не са приети в детски градини. Става въпрос за 823 хил. лв., които ще бъдат преведени на Столична община и около 4 хил. лв. на община Пловдив, за да могат те да разпределят към съответните семейства", каза още Бориславова.

Тя допълни, че се е приело решение, с което мярката 60/40 ще бъде удължена и ще се прилага до 30 юни 2022 г., независимо от прекратяване на извънредната епидемиологична обстановка. 

"Приехме и решение, свързано с удължаване на срока за регистрация на лица, желаещи да се ползват от временна закрила във връзка с бежанския поток от Украйна, като новият срок е 15 април 2022 г. Не на последно място беше актуализиран съставът на антикорупционният съвет, който е постоянно действащ съвет от 2015 г. насам с консултативни функции към МС. Една от промените, свързани с този съвет е, че вместо от вицепремиер, ще бъде оглавяван лично от министър-председателя, което демонстрира неговата политическа воля решително да се работи за подобряване на борбата с корупцията", каза в заключение Бориславова.