Марияна Николова
Марияна Николова / пресцентър, Министерството на туризма
Във време на пандемия планинският и градският туризъм са много подходящи, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след посещението си на късноантичния и средновековен град "Мисионис" край Търговище. Популяризирането на културно-историческия туризъм и в частност на археологията е поводът за посещението на екипа ѝ в област Търговище.

Държавата осигури финансиране от 1,8 млн.лева за археологически разкопки на шест обекта, припомни министърът и благодари на проф. Николай Овчаров за това, че "българските археолози са достигнали до находки, които ще популяризират дестинации, които не са толкова известни, но ще предизвикат интерес със своята история".

Шестте обекта са различни части на страната - три в Северна и в три в Южна България, което предопределя тяхното значение за развитието на културния туризъм, уточни проф. Овчаров. Това е първото финансиране на обекти, не в името на тяхната научна стойност, а в името на туризма.

Марияна Николова: Мелник има с какво да привлича туристи

Марияна Николова каза още, че от днес започва съвместна инициатива за изработване на шест конкретни видеа, които ще презентират тези археологически забележителности.
"Видяното днес ще популяризира България като археологическа дестинация", каза вицепремиерът след като е разгледала старината "Мисионис" в планинската местност край Търговище.

"Нишите от туризма трябва да бъдат развивани. Ние сме четири сезонна дестинация и аз съм изключително удовлетворена, че имаме археологически забележителности, които можем да бъдем известни на световно ниво", допълни тях. По думите й област Търговище има какво да покаже. Визитата дава началото на археологическия туризъм и на това нашите сънародници да преоткрият тези красоти, както и да популяризираме България пред света, обобщи вицепремиерът.

Придружена от областния управител Митко Стайков, кмета на града Дарин Димитров и специалисти от Регионалния исторически музей, министър Николова разгледа Археологическата експозиция в града. По-късно ще има среща с представители на туристическия бранш от региона.