Незаконен строеж в природен парк „Витоша”. Над година институциите се опитват да се справят с проблема, но неуспешно. Собственикът не само не премахва сградата и другите незаконни обекти, а дори напротив, продължава да надгражда построеното, предаде NOVA.

Къща, фургон, тераси, дувар. Това са само част от незаконно изградените неща на територията на  Природен парк „Витоша”. Още преди година и половина горските инспектори направили проверка. При нея са установени незаконни строителни дейности в обекта. Установено е изграждането на трегери, колони и изливане на бетон без съответните документи. Според собственика, който е чуждестранен гражданин, всичко е законно.

ДНСК обжалва решението на съда по казуса „Златен век“

„Аз купих мястото от българи, 1600 квадратни метра. Сградата не е нелегална. Сградата е от преди 40 години”, казва собственикът Селахатин Сахин. Сграда е имало, но не и с тези размери. Това са установили и институциите по веригата- община и екоинспекция.

„Дружеството - собственик на имота, подаде при нас инвестиционно предложение за реконструкция на съществуваща сграда. Ние я прекратихме поради недопустимост спрямо плана за управление на природен парк „Витоша”, заяви младши експертът към РИОСВ-Перник Милица Фиданова.

„Аз направих реконструкция, след като купих къщата. Къщата падна и трябваше да я оправя. Тя падна, какво да направя? Аз направих същата къща…”, категоричен е Сахин.

„При една от проверките е установено, че господинът е премахнал едната плоча и част от стените и беше тръгнал да изгражда нови колони и пояси. Следователно това не е законно, тъй като няма съответните строителни книжа”, обясни инж. Агница Костова. Неколкократно институциите са издавали заповеди за спиране на строежа, но без резултат.

Строежът в Синеморец спрян, но временно. Ще отстраняват дребни пропуски

„За съжаление, при всяко едно наше посещение на колеги и други проверяващи, се пише спиране на незаконните строителни дейности. Но човекът си продължава да си работи и възникват нови и нови неща”, заяви инж. Юлиан Антонов - главен експерт контрол по опазване на горска територия.

При последното посещение, новото е  канализацията. Досега на собственика е наложена глоба само от служителите на природен парк „Витоша”, от общината са му издали заповед да отстрани незаконните обекти до средата на следващия месец. От екоинспекцията глоба не е наложена. По случая е сезирана и областната прокуратура в Перник, която е образувала досъдебно производство, разследването по което тече.

 

NOVA