Синеморец
Синеморец / Снимка: Архив
Спорният строеж в местността „Поляните“ в Синеморец, чието бетониране предизвика създаването на нова група във социалната мрежа Фейсбук: „Да не допуснем „Синеморец да се превърне в Слънчев бряг", не е незаконен. Теренът е урегулиран и с издадена положителна екологична оценка за въздействие върху околната среда през 2017 г., е заключението на екоинспекцията в Бургас. Така на практика се оказва, че няма пречка за извършването на строителните дейности.

Пред Darik News кметът на община Царево Георги Лапчев заяви, че вече е издал заповед за спиране на строителството, но само временно: „Строежът е спрян, не защото е незаконен, а защото не са спазени правила за безопасност. И не искам никой от моите служители да носи отговорност, ако някой от моите служители падне и се пребие там“, каза той. И допълни: "Какъв плаж е това…Плажът е на повече от километър, това е урегулиран имот. Целият Синеморец попада в Природен парк Странджа, да изселваме хората ли?"

„Той е един от последните имоти, който  е в  регулационните  граници на населеното място Синеморец, но тъй като попада в парка Странджа , в две защитени територии, РИОСВ Бургас  го  е подложила на доклад от независими експерти , който доклад е стоял законово за обществено обсъждане , не сме получили възражение нито от граждани, нито от неправителствени организации, така че той  е минал с административен акт, който е влязъл в сила“ , коментира Тонка Атанасова, директор на РИОСВ - Бургас.

Срокът за отстраняването на пропуските в изискванията за безопасност вече тече. След изпълнение на предписанията, строителството ще бъде възобновено.